Doar Bucurestiul conteaza pe harta softistilor

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 26 ianuarie 2011 39 afişări

Aproape sase miliarde de euro si 69.000 de oameni compun piata IT&C dintr-un singur oras din tara; Capitala concentreaza cea mai mare parte a industriei, desi companiile se plang in continuare de costuri mari si de forta de munca specializata tot mai putina. Sa fie provincia o directie?

"E cumva normal ca industria sa fie concentrata aici", spune Bogdan Putinica, directorul executiv al companiei de soft Enea Romania, despre Bucuresti. Dincolo de argumente precum pozitionarea geografica sau contactul rapid cu exteriorul prin intermediul unui aeroport international, Capitala atrage anual cele mai mari investitii din partea multinationalelor prin comparatie cu alte orase din tara, dar si o buna parte din specialistii din anumite domenii care migreaza spre un centru de business mai ofertant din punct de vedere financiar.

In cifre, 5,8 miliarde de euro si aproape 69.000 de oameni compun industria IT&C din Bucuresti, adica 67%, respectiv 56% din nivelul din toata tara, procente la care se adauga si peste 60% din contributia la produsul intern brut a pietei de telecomunicatii, hardware, software si servicii, potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Tehnica de Calcul (ITC) pentru anul 2009. Urmatoarele orase ca dimensiune ar fi Clujul, cu un business IT&C de 1,21 miliarde de euro si in jur de 8.500 de angajati, si Timisoara, care genereaza putin peste jumatate de milion de euro si angajeaza in domeniu aproape 12.500 de oameni. "In linii mari, tendintele si clasamentul sunt acelasi si pentru 2010, doar ca cifrele nu sunt inca disponibile in totalitate", precizeaza Mircea Vuici, cercetator in cadrul ITC si coordonatorul studiului.

Mana de lucru este totusi mai scumpa in Bucuresti. La fel si chiriile si alte costuri semnificative pe care le-ar putea avea o companie. In contrapondere, restul tarii nu mai sufera de multa vreme de problema comunicatiilor ingreunate, mai ales ca internetul din Romania este printre cele mai performante din toata lumea, iar domeniul software, de exemplu, este unul care poate functiona la fel de bine de la distanta. "In Iasi, costurile erau pana nu demult cu 20-30% mai mici", spune Putinica despre calculul facut la momentul in care evalua potentiale destinatii pentru deschiderea unui nou birou al companiei. Centrul cu 25 de angajati se va deschide insa cel tarziu in martie in Republica Moldova, la Chisinau, pe fondul costurilor cu 40% mai mici sau chiar 50% "daca optimizam la maximum cheltuielile", dupa cum spune managerul.

"Depinde bineinteles de orasul luat in calcul, dar numai mana de lucru este cu o treime mai ieftina in provincie", apreciaza Eugen Schwab-Chesaru, seful pentru Europa Centrala si de Est al companiei de consultanta IT Pierre Audoin Consultants (PAC). Singura problema reala ar fi faptul ca oferta este totusi limitata, pe de-o parte pentru ca multi specialisti migreaza spre Capitala, iar pe de alta parte pentru ca cei ramasi sunt deja angajati de companiile care au intuit mai devreme potentialul de reducere a cheltuielilor si au pornit operatiuni regionale.

"Acum ar insemna sa deschizi un birou si sa iti asumi decizia de a angaja oameni mai putin calificati pe care sa ii formezi intern sau de a fura oameni de la competitie", spune Putinica, aducand in plus argumentul ca orasele cu acces la transport aerian nu mai sunt chiar atat de ieftine si sunt deja inchise din cauza companiilor deja prezente care au absorbit toata forta de munca. Iar pentru o multinationala devine chiar mai dificil sa desfasoare activitati in provincie, mai ales cand se pune si problema unor vizite din partea managerilor din alte tari.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
it,
Bucuresti,
sofware,
productie
/business-hi-tech/it/doar-bucurestiul-conteaza-pe-harta-softistilor-7908833
7908833
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.