LIVE: ZF Real Estate by Storia - Ce trebuie să ştii ca să devii agent imobiliar?

Lenovo Thinkpad X1 Carbon business, laptop business

Autor: Andrei Gîrbea Postat la 09 octombrie 2012 73 afişări

Brandul thinkpad, cu a sa istorie de 20 de ani în spate, nu mai necesită prezentare în rândul utilizatorilor din mediile business. Ultraportabilul X1 carbon, vârful lor de lance în 2012, a sosit de curând şi în românia, promiţând să fie unul dintre cele mai interesante notebookuri din categoria sa în acest final de an. Aşadar, dacă sunteţi în căutarea unui nou ultraportabil, iar bugetul nu este un factor primordial, lenovo-ul thinkpad x1 carbon este un model pe care vreţi să îl luaţi în considerare.

Poate vă va surprinde entuziasmul meu, în condiţiile în care sunt de multe ori un cârcotaş şi un nemul-ţumit atunci când vine vorba despre echipamente electronice. Însă vă voi arăta, cu dovezi, de ce acest X1 Carbon merită deplina voastră atenţie.E AM APRECIAT. Pe scurt, noul X1 este un ultrabook ce îmbină aspectul sobru cu o carcasă rigidă, performanţe de top şi o serie de facilităţi şi dotări ce vor fi apreciate în mediile corporate.

Carcasa sa este realizată din carbon, un material mai uşor decât aluminiul (laptopul cântărind circa 1,4 kg în versiunea sa de bază), dar, conform celor de la Lenovo, la fel de rezistent. Cert este că, în ciuda grosimii sale de sub 2 cm, X1-ul Carbon lasă impresia de soliditate, de rigiditate, atunci când îl veţi pipăi, deschide sau chiar şi atunci când îl veţi apăsa puţin mai tare.Ridicând capacul ecranului veţi observa câteva aspecte plăcute: o tastatură de tip chiclet, iluminată, un trackpad de mari dimensiuni şi un ecran mat. În ultima vreme cei de la Lenovo au înlocuit bătrâna, dar excelenta tastatură folosită de 19 ani încoace pe ThinkPad-uri (cu mici modificări), cu un model nou, cu taste independente şi iluminate.

Mulţi utilizatori de ThinkPad-uri au strâmbat probabil din nas, printre care şi eu, însă experienţa utilizării noii tastaturi m-a făcut rapid să zâmbesc, pen-tru că este din punctul meu de vedere cel puţin la fel de bună ca şi vechiul model, dacă nu chiar ceva mai precisă. Iar trackpad-ul nu face nici el rabat de la calitate, fiind unul dintre puţinele instalate pe un ultrabook care chiar funcţionează cum te-ai aştepta. Binecunoscutul TrackPoint nu lipseşte nici el.

La interior X1-ul Carbon ascunde platforma ULV Intel Ivy Bridge întâlnită pe ultrabookurile de top ale momentului, configuraţia de bază primind un procesor Intel Core i5, 4 GB RAM şi un SSD de 128 GB, în vreme ce modelul de top oferă un procesor Intel Core i7, 8 GB RAM şi un SSD de 256 GB. Ambele modele se vor mişca exemplar în aplicaţiile uzuale şi vin echipate cu Windows 7 Professional. Modelul de top este desigur ceva mai performant, dar în acelaşi timp beneficiază şi de o autonomie mai scăzută.Aducând vorba despre aceasta, cei de la Lenovo anunţă o autonomie de circa 8 ore pentru acest ultraportabil, însă în realitate ar trebui să vă aşteptaţi mai degrabă la circa 4-5 ore de utilizare uzuală. Cam puţin, mai ales că modelul Carbon nu mai oferă posibilitatea conectării unei baterii suplimentare, andocabile, precum modelul X1 lansat de Lenovo anul trecut.

Până acum, Lenovo-ul X1 Carbon nu pare să iasă neapărat în evidenţă ca un model destinat omului de afaceri modern, fiind totuşi un ultrabook bine construit, rapid, cu o tastatură excelentă şi un design adecvat mediului business. Există însă câteva funcţii ce îl apropie de acesta, precum integrarea tehnologiei Intel vPro, cititorul de amprentă încorporat, conectivitatea de top ce include opţional un modem 3G inclus, camera video HD cu microfoane duble, funcţia RapidCharge asociată bateriei (permite încăr-carea a 80% din baterie în circa 30 de minute), funcţia RapidBoot şi o seamă de altele.

ICILE RABATURI. Desigur, realizând un laptop atât de subţire, cei de la Lenovo au fost nevoiţi să facă unele rabaturi. Trei dintre ele sunt deranjante, din punctul meu de vedere.

Despre primul am vorbit: autonomia, ce nu îţi permite utilizarea laptop-ului fără probleme pe toată durata zilei. Funcţia RapidCharge ajută, dar nu şi atunci când veţi fi departe de o priză. Al doilea ar fi ecranul. Nu vreau să fiu înţeles greşit, X1-ul Carbon vine echipat cu un display peste media clasei, de 14 inchi (într-o carcasă aferentă unui laptop de 13 inchi în mod normal), cu rezoluţie 1.600 x 900 px, luminozitate şi contrast bune. Însă ceea ce mă nemulţumeşte pe mine este lipsa unui panou IPS, ce ar fi oferit culori mai bune şi mai ales unghiuri de vizibilitate mult mai largi. Iar ca utilizator de laptop cu display IPS, nu pot să nu menţionez, dacă nu chiar să condamn, acest neajuns. Aspectul al treilea este un lucru la care mă aşteptam: cu o carcasă atât de compactă, cei de la Lenovo nu au avut spaţiul necesar pentru a monta toate porturile necesare în mediile business.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Lenovo Thinkpad,
Carbon,
laptop business
/business-hi-tech/lenovo-thinkpad-x1-carbon-business-laptop-business-10180973
10180973
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.