Dezvoltatorul român de jocuri care a realizat cea mai mare tranzacţie din istoria industriei de gaming

Autor: Florin Casota Postat la 30 iulie 2015 1369 afişări

Dezvoltatorul român de jocuri care a realizat cea mai mare tranzacţie din istoria industriei de gaming

Dezvoltatorul român de jocuri mavenhut a vândut jocurile solitaire arena şi solitaire 3 arena americanilor de la rockyou, tranzacţia fiind cea mai mare din istoria industriei de gaming, după cum declară reprezentanţii companiei.

Prima dată când am văzut un computer a fost prin ‘96, într-o vizită la biroul tatălui meu. Cred că avea un procesor 486, era alb şi strălucitor, nu era conectat la internet şi nici nu avea jocuri video instalate, ci doar pe cele oferite de Windows, clasicele Minesweeper sau Solitaire. Primul nu mi-a plăcut, însă al doilea era interesant. Solitaire era mai colorat şi semăna cu jocurile de cărţi din copilărie.

Cei de la MavenHut s-au gândit că Solitaire nu este un joc rău, aşa că l-au transferat în online, pe Facebook. Ideea de joc în timp real cu oricine de pe glob s-a propagat în rândul utilizatorilor de Facebook, iOS şi Android, Solitaire ajungând să fie unul dintre cele mai de succes titluri, Arena şi 3 Arena având 1,5 milioane de utilizatori unici activi zilnic.

Solitaire Arena a început prin a testa o nouă piaţă, cea din America Latină. Deşi neşlefuit şi cu mici probleme tehnice,  jocul a început să aducă din ce în ce mai mulţi utilizatori, marele succes venind din partea femeilor, care reprezentau 75% din total, cele mai multe din SUA şi având 45 de ani: „Dacă alegeam o altă categorie de public, spre exemplu, bărbaţi de 26 de ani, nu am fi avut succes”, a spus Cristi Badea, cofondator al companiei alături de Bobby Voicu şi Elvis Apostol.

Treptat cei de la MavenHut au adăugat diferite funcţionalităţi jocului şi i-au găsit un loc în piaţă. Iar acum compania a vândut cele mai de succes produse ale sale şi cele mai bine monetizate produse româneşti pe Facebook, Solitare Arena şi Solitaire 3 Arena, către compania americană RockYou, ce are o comunitate de 92 de milioane de jucători. Tranzacţia a constat în vânzarea mărcii comerciale şi a activelor aferente - grafica şi muzica folosite în cadrul celor două jocuri, codul sursă rămânând în proprietatea MavenHut.

Astfel, RockYou va putea să modifice codul sursă al celor două jocuri, însă nu va putea dezvolta alte jocuri pe baza acestuia. În schimb, MavenHut va putea continua dezvoltarea de jocuri cu ajutorul aceluiaşi cod sursă. Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică de către MavenHut, clauza de confidenţialitate împiedicându-i  să ofere informaţii despre asta. „Tranzacţia a fost greu de realizat, dar am obţinut un deal bun şi aproape greu de crezut, când vezi condiţiile. Ne-am păstrat tot: venituri, knowledge, oameni”, a declarat Badea.

„Am reuşit o tranzacţie atât de favorabilă nouă nu numai datorită vârfului de venituri la care se aflau produsele noastre, dar şi pentru potenţialul lor ulterior”, a adăugat Bobby Voicu.

MavenHut este o companie tânără înfiinţată în 2012 de Cristi Badea, Bobby Voicu şi Elvis Apostol. Punctul de pornire pentru cei trei antreprenori a fost participarea la Startup Bootcamp Dublin, un accelerator care i-a ajutat să dezvolte compania şi să intre în legătură cu fondul de investiţii SOSventures, care le-a oferit o finanţare de 550.000 de euro câteva luni mai târziu. Pe atunci compania avea doar şapte angajaţi, iar acum a crescut de peste patru ori, ajungând la 30 de angajaţi. Iniţial, la lansare, Solitaire Arena a reuşit să adune 17.000 de clienţi în primele câteva săptămâni, dintre care 4.500 de jucători activi zilnic. Tinerii s-au întors în ţară în vara lui 2012 şi au continuat să lucreze la proiect, adăugând funcţionalităţi şi introducând primele forme de monetizare.

Iniţial Bobby Voicu se ocupa de partea de marketing (acum se ocupă de partea ce ţine de mobile), Elvis Apostol este responsabil de partea tehnică, iar Cristi Badea se ocupă de dezvoltarea produselor şi de echipă în totalitate.

De-a lungul timpului, compania a primit Global Innovator Award la Global Tech Symposium 2013, alături de premii pentru cea mai bună aplicaţie web, cel mai bun start-up şi cel mai bun cofondator la The Next Web Romanian Startup Awards 2013 sau cel mai bun pitch la How to Web Startup Spotlight 2012. Iar cel mai recent premiu a fost oferit de către Facebook, când Solitaire 3 Arena a fost selecţionat printre cele mai de succes jocuri de pe reţeaua socială, la categoria jocuri preferate ale echipei Facebook.

RockYou, compania americană înfiinţată în urmă cu 10 ani, cumpără în mod curent jocuri clasice de la alţi dezvoltatori, achiziţionând în ultimii ani zeci de jocuri şi aplicaţii. Şi în acest caz, RockYou a avut iniţiativa pentru tranzacţia cu MavenHut. „La sfârşitul primei întâlniri, RockYou voia deja să ne facă o propunere. Nici şase săptămâni mai târziu, timp în care noi i-am pus la curent cu ultimele noastre cifre, am şi primit oferta. A urmat apoi un proces de due diligence de alte cinci săptămâni, după care am semnat”, a declarat Cristi Badea.

Planurile companiei sunt legate tot de Solitaire, aceştia dorind să se concentreze pe creşterea francizei Solitaire în zona de mobile (Android si iOS), dar ia în considerare şi posibilitatea de a achiziţiona studiouri mici ce dezvoltă jocuri.
 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
jocuri,
companie,
tranzactie,
vanzare,
facebook
/business-hi-tech/dezvoltatorul-roman-de-jocuri-care-a-realizat-cea-mai-mare-tranzactie-din-istoria-industriei-de-gaming-14655469
14655469
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.