O cameră retro cu performanţe contemporane - FOTO, VIDEOREVIEW
Existau anumite adevăruri universale când venea vorba de camerele foto digitale, până nu de mult. Cu cât era mai mare camera, cu atât mai bine, şi cu cât era mai mare numărul de pixeli, cu atât imaginea era mai bună. Însă astăzi niciunul dintre aceste lucruri nu mai este neapărat adevărat.
Un exemplu în acest sens sunt camerele din smartphone-uri, care devin din ce în ce mai bune, dar şi camerele mirrorless, care oferă putere considerabilă într‑un corp micuţ. Un exemplu pentru ideea că numărul de pixeli nu e aşa de important este atunci când într-un senzor mic înghesui cât mai mulţi pixeli; astfel fiecare pixel va fi şi mai mic. Dincolo de teorie, să vorbim despre ceea ce am testat săptămâna aceasta: Fujifilm XT-10, un mirrorless cu un look retro, ce evocă nostalgie.
X-T10 arată foarte bine, îmi place mult designul retro, iar pielea cu care este înconjurat se simte plăcut la atingere; nu pot spune acelaşi lucru însă despre partea de sus şi cea de jos, ce sunt realizate din aliaj de magneziu şi nu se simt aşa cum are pretenţia un obiect din categoria premium; vopseaua argintie se poate lua după ce e utilizată o perioadă de timp. Corpul este mic şi destul de uşor (380 de grame) de cărat, iar în partea superioară a aparatului sunt trei rotiţe, butonul de capturare a imaginii şi de cel de înregistrare video.
Sunt plăcut de utilizat, dar cam înghesuite şi persoanele cu degete mai groase vor întâmpina dificultăţi în utilizarea camerei. Per total, este destul de confortabil de folosit, însă mi-aş fi dorit ca butonul pentru redarea pozelor făcute să fi fost pus în partea dreaptă, ca să nu fiu nevoit să folosesc ambele mâini când vreau să verific o fotografie. Fuji are un ecran rabatabil de 3,2 inchi, util pentru a obţine mult mai confortabil cadrele prinse de sus sau de jos, dar şi un bliţ dedicat ce face o treabă bună. Viewfinderul este unul electronic şi are o rezoluţie impresionantă, de 2,36 milioane de puncte.
Fujifilm X-T10, oferit pentru testare de către F64, are un senzor de 16,3 megapixeli APS-C X-Trans II CMOS, destul de mare într-un corp mic, iar imaginile capturate sunt excelente. După cum era de aşteptat, în modul Auto aparatul se descurcă foarte bine în timpul zilei, însă noaptea are nevoie de puţin ajutor. Cei curajoşi au posibilitatea de a controla toate aspectele fotografiei cu uşurinţă prin butoanele dedicate pentru viteza de expunere sau controlul diafragmei. În mod special mi-a plăcut faptul că diafragma se controlează prin intermediul unui inel, ceea ce îţi oferă o experienţă fotografică satisfăcătoare. Camera vine şi cu câteva filtre pentru cei care sunt interesaţi să experimenteze (toy camera, pop color, high şi low key, dynamic tone, soft focus plus câteva altele), iar cel mai interesant mi s-a părut filtrul ce imită miniatura şi o face destul de bine şi e fun de încercat prin oraş. Pe partea de video, X-T10 are în portofoliul şi filtre ce imită anumite tipuri de film: Provia, Velvia, Classic Chrome, Sepia sau Monochrome+ filtru galben etc.
X-T10 împreună cu obiectivul kit (Fujion XF 18-55mm f/2.8-4) scoate imagini foarte bune, procesarea JPG-urilor şi ea este foarte bună, şi poate fi folosit pentru majoritatea tipurilor de fotografie (portret, peisaje, studio etc.), însă este nevoie şi de alte obiective pentru a-i lărgi aria de activitate. Sistemul de autofocus este rapid şi precis, iar performanţa la valori ridicate ale sensibilităţii ISO este bună (păcat că nu poţi trece peste 6.400 ISO pentru fotografiile RAW).
Autofocusul are trei variante: Single Point (49 de puncte selectabile de focus), care este rapid şi precis. Celălalte - Zone şi Wide/Tracking - sunt utile pentru surprinderea subiectului aflat în mişcare. O altă metodă de capturare a imaginii pentru portrete reuşite este modul „face detection“, prin care camera identifică faţa subiectului şi se asigură că este în focus tot timpul. Funcţionează bine majoritatea timpului, însă atunci când mai multe persoane ţi se plimbă prin cadru este mai dificil să le recepţioneze pe toate; şi mi-aş fi dorit să existe o opţiune prin care să-i pot spune camerei pe ce faţă să se concentreze.
Fujifilm X-T10 este capabil şi să înregistreze imagini video şi poate filma Full HD la 60 fps, 50 fps, 30 fps, 25 fps sau 24 fps până la 27 de minute. Scoate imagini foarte clare, culori plăcute şi se descurcă de minune în filmarea subiectelor statice; însă treaba se schimbă când camera sau subiectul se mişcă, deoarece X-T10 întâmpină dificultăţi în a găsi tot timpul focusul la timp. Acest lucru s-a întâmplat mai ales atunci când filmam un produs.
Pentru fanii tehnologiei, camera foto are Wi-Fi şi te poţi conecta cu un smartphone; astfel, poate fi controlată remote, ce se poate dovedi util în anumite situaţii.
În concluzie, Fujifilm X-T10 este un mirrorless ce produce imagini foarte frumoase şi îl recomand celor care vor o cameră foto uşoară, cu care pot fi discreţi şi care vor să surprindă cadre prin oraş sau în vacanţă, însă nu este recomandată şi pentru cei interesaţi de partea video, deoarece, deşi imaginea este la standarde mulţumitoare, focusul nu este cel mai bun.
+calitatea imaginilor
+designul
+modul auto
+silenţioasa
+filtrele foto+video
-probleme la pastrarea subiectilor aflaţi în mişcare în clar
-nu are touchscreen
-nu filmeaza 4K
Exemple fotografii pe pagina 2
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro