Prea multe sisteme

Postat la 29 mai 2007 2 afişări

Daca lumea computerelor este dominata doar de doua sisteme de operare, in cazul celor 2,5 miliarde de telefoane mobile vandute in toata lumea se vorbeste deja de o avalansa de astfel de sisteme. Si cum ce-i prea mult strica, jucatorii din industrie au inceput sa ia masuri.

Daca lumea computerelor este dominata doar de doua sisteme de operare, in cazul celor 2,5 miliarde de telefoane mobile vandute in toata lumea se vorbeste deja de o avalansa de astfel de sisteme. Si cum ce-i prea mult strica, jucatorii din industrie au inceput sa ia masuri.

 

Deja sunt mult prea multe sisteme de operare pentru telefonul mobil, iar numarul lor in permanenta crestere pune in dificultate atat companiile de software mai mici, cat si operatorii de telefonie mobila", atrage atentia Tony Cripps, analist in cadrul companiei de consultanta in domeniul telecomunicatiilor Ovum.

 

Companiile mici producatoare de software intampina probleme, pentru ca acestea trebuie sa creeze aplicatii compatibile cu majoritatea sistemelor de operare pentru mobil astfel incat sa castige cota de piata. Iar operatorii de servicii de telefonie mobila sunt nevoiti sa-si adapteze serviciile si oferta de continut multimedia la toate aceste sisteme de operare. De fapt, diversitatea si numarul mare al acestor sisteme pentru telefoanele mobile afecteaza in mod negativ intreaga industrie a telefoniei mobile. Pe de-o parte, acest lucru impiedica dezvoltarea industriei de servicii pentru echipamentele mobile. Pe de alta parte, multitudinea de sisteme de operare creeaza confuzii in randul utilizatorilor care trebuie sa-si aleaga un telefon mobil cu un anumit sistem si in functie de aplicatiile pe care ar vrea sa le foloseasca, astfel incat sa fie compatibile. Iar aceasta afecteaza intr-o anumita masura si vanzarile producatorilor de telefoane mobile care nu au un sistem de operare extrem de popular.

 

Plus ca, daca peste 95% din computerele din toata lumea ruleaza cu doua sisteme de operare - Windows si Mac OS, iar acesta s-a dovedit a fi, cel putin pana acum, un model de succes pentru industria sistemelor de operare, de ce nu s-ar aplica aceeasi regula si in cazul telefoanelor mobile? Una dintre cauzele aparitiei unui numar mai mare de sisteme de operare decat poate sustine piata este ca, pe langa companiile specializate in productia de astfel de sisteme, intervin si producatorii de telefoane mobile care instaleaza, cel putin pe terminalele din gama middle-end si chiar low-end, sisteme de operare si aplicatii software proprii. In ceea ce priveste telefoanele mobile care permit navigarea pe Internet, este nevoie de sisteme de operare mai sofisticate, produse de firme specializate. "In cativa ani acest lucru nu va mai fi posibil. Numai telefoanele cele mai simple din punctul de vedere al tehnologiilor incorporate vor putea rula sisteme de operare proprii producatorului de mobile", considera Andy Brannan, vicepresedinte executiv al companiei britanice Symbian, detinuta in proportie de aproape 50% de cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, Nokia.

 

Operatorii de telefonie mobila sunt primii care au inceput sa ia masuri pentru a limita cresterea excesiva a numarului de sisteme de operare. In cazul lor, problema apare atunci cand lanseaza o aplicatie sau un serviciu nou pentru mobil. Evident, acestea fac parte dintr-o strategie de crestere a veniturilor, numai ca, din moment ce serviciul sau aplicatia nu este compatibil(a) cu toate sistemele de operare, firma incepe sa piarda bani.

 

Nu mai vorbim de faptul ca fiecare furnizor de servicii de telefonie mobila care are in portofoliul sau telefoane compatibile doar in reteaua sa trebuie sa configureze respectivele telefoane in functie de serviciile pe care le ofera. Iar procesul de configurare este extrem de costisitor pentru companie, atat din punct de vedere financiar, cat si prin prisma timpului necesar acestei configurari, mai ales daca luam in calcul ca procesul poate deveni si mai complicat daca modelele diferite de celulare au fiecare cate un sistem de operare propriu.

 

O posibila solutie ar putea fi limitarea numarului de sisteme de operare "compatibile" cu operatorul de servicii de telefonie mobila, sisteme pe care acesta le alege pentru reteaua sa. Spre exemplu, Vodafone, cel mai mare operator din lume dupa cifra de afaceri, a inceput deja din luna noiembrie a anului trecut sa limiteze numarul sistemelor de operare de pe telefoanele mobile din retea. Cu alte cuvinte, nu mai adauga in portofoliul sau decat telefoane mobile care au un sistem de operare acceptat si spera ca intr-un final sa ajunga sa se limiteze la doar trei sisteme de operare - Microsoft Windows Mobile, Symbian Series 60 si Linux, de altfel cele mai populare din lume in prezent.

 

In aceeasi situatie se afla si operatorul japonez NTT DoCoMo, care s-a concentrat numai pe Symbian si Linux, cu toate ca nu a exclus inca alte sisteme de operare si probabil nu o va face in totalitate niciodata. Intr-adevar, este greu pentru un operator sa elimine din retea retroactiv telefoanele mobile care au alte sisteme de operare decat cele pe care le accepta in prezent, fara a pierde din clienti. "Este necesara reducerea dramatica a numarului de sisteme de operare. Nu spun ca ar trebui sa ramana pe piata un singur sistem, insa ar fi indicat sa fie doar cateva, astfel incat sa fie facilitata furnizarea de continut si crearea de aplicatii software pentru mobile", spunea Arun Sarin, directorul executiv al Vodafone, la inceputul lui 2007.

 

Piata sistemelor de operare era dominata anul trecut de sistemul de operare Symbian, care detinea o cota de piata de aproximativ 65% la nivel mondial, in crestere cu 4 puncte procentuale fata de 2005, conform companiei de cercetare si consultanta Canalys. Pe locul al doilea s-a clasat Microsoft cu sistemul Windows Mobile, avand o cota de 14% din piata mondiala, in scadere comparativ cu 2005, urmat de Research in Motion (RIM), care produce BlackBerry, cu 7% din piata si de Linux care a inregistrat o cota de piata de 6%, conform analistilor Canalys. Lista sistemelor de operare este mult mai lunga, insa cotele de piata sunt mult mai mici.

 

"O alta problema cauzata de numarul mare de sisteme de operare existente pe piata ar fi ca producatorii de aplicatii software pentru telefoane mobile trebuie sa cheltuie mai mult decat in mod normal pentru crearea unei aplicatii astfel incat aceasta sa fie compatibila cu cat mai multe sisteme, daca nu chiar cu toate", spune Faraz Hoodbhoy, directorul executiv al PixSense, companie care produce aplicatii software prin care telefoanele mobile cu camera foto incorporata pot fi folosite pentru a salva continut in memoria telefonului si pentru a transfera continut multimedia pe alte echipamente mobile. "Nu este ca in cazul computerelor, unde oricine dispune de o conexiune la Internet poate descarca aplicatiile software dorite", explica Hoodbhoy.

 

Atunci cand selecteaza sistemele de operare cu care aplicatia software va fi compatibila, producatorii iau in calcul o serie de factori printre care zona geografica si tipul de utilizatori avuti in vedere. "Windows Mobile are mai mult succes in America de Nord, in randul oamenilor de afaceri, in timp ce Symbian a castigat teren mai mult in Europa, pe telefoanele mobile ale utilizatorilor obisnuiti, care nu fac parte din sfera business", afirma Cripps, analistul de la Ovum.

 

In ciuda eforturilor operatorilor si ale producatorilor de software de a limita prin anumite restrictii piata sistemelor de operare, industria telefoniei mobile va asigura in continuare existenta sistemelor de operare cu arie mai restransa de utilizare. "Nu vom putea vorbi de o convergenta a sistemelor de operare pentru telefoanele mobile in viitorul apropiat", considera Fabrizio Capobianco, directorul executiv al Funambol, o companie de software open-source pentru terminalele mobile care a creat unul dintre cele mai populare programe de mail pentru astfel de echipamente. "Ceea ce incearca Vodafone, adica sa ramana numai la trei sisteme de operare, este un plan ambitios, dar iata ca apare iPhone, asa incat vor avea cel putin patru", afirma Capobianco, referindu-se la apropiata lansare comerciala a noului telefon produs de Apple.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Prea multe sisteme
/business-hi-tech/prea-multe-sisteme-1009318
1009318
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.