Ultrabook-urile în România
În încercarea de a crea un laptop mai uşor, mai performant şi mai versatil, cei de la Intel au dezvoltat conceptul de “ultrabook”, la care au aderat rapid aproape toţi marii producători de notebook-uri la nivel mondial. Rezultatul: o primă generaţie de ultrabook-uri.
Pentru a primi rangul de "ultrabook", un laptop trebuie să îndeplinească o seamă de criterii impuse de Intel, ce ţin, printre altele, de performanţe, autonomie sau dimensiuni. Pe scurt, ultrabook-urile sunt laptop-uri portabile, uşoare şi subţiri, capabile să asigure performanţe foarte bune în cadrul utilizării zilnice, fără însă a sacrifica durata de viaţă a bateriei.
Ce diferenţe există între modelele de ultrabookuri existente în acest moment în România şi care sunt avantajele şi dezavantajele fiecăruia? Este important să ştiţi că toate aceste modele oferă ecrane cu diagonala de 13,3 inchi, rulează Windows 7 şi sunt construite în jurul unei platforme hardware Intel SandyBridge ULV, astfel că diferenţele dintre ele se remarcă în primul rând la nivelul carcasei, finisajelor, ansamblului tastatură-trackpad şi al micilor detalii care contează de altfel atât de mult atunci când alegeţi un laptop.
ACER ASPIRE S3
Un ultrabook de "buget", Acer-ul S3 este simţitor mai accesibil ca alte modele din această clasă. Avem de a face cu un portabil uşor, subţire şi destul de performant. Însă ultrabook-ul celor de la Acer oferă o carcasă din plastic (doar capacul ecranului fiind acoperit cu o folie de aluminiu), aşadar nu impresionează prin calitatea construcţiei. În plus, el nu oferă stocare SSD decât în cazul versiunilor de top, iar autonomia bateriei în utilizarea medie zilnică (în practică, nu pe hârtie) se situează doar în jurul valorii de circa 4 ore, în vreme ce majoritatea competitorilor oferă măcar 25% în plus.
LENOVO IDEAPAD U300S
Dacă ultrabook-ul celor de la Asus ne întâm-pină cu un aspect uşor ostentativ, modelul celor de la Lenovo impresionează prin simplitate. Carcasa este şi în acest caz realizată integral din metal, însă într-un mod mult mai sobru, mai calculat. Tastatura şi trackpad-ul sunt cele mai bune în această clasă, astfel că utilizarea lor zilnică este o plăcere, iar performanţele şi autonomia nu sunt nici ele deloc de lepădat.
IdeaPad-ul U300S are desigur şi lipsuri, cele mai importante fiind ecranul cam prea întunecat şi lipsa unui cititor de carduri încorporat. În plus, el are şi cel mai piperat preţ dintre ultrabook-urile disponibile în ţara noastră, la concurenţă acerbă cu modelul celor de la Asus.
ASUS ZENBOOK UX31
Zenbook-urile celor de la Asus ne iau ochii cu aspectul tăios, carcasa construită integral din aluminiu fiind atât arătoasă, cât şi solidă. Pe lângă aceasta, Asus-ul UX31 este singurul ultrabook ce oferă un ecran cu rezoluţie HD, 1.600 x 900 px. Performanţele nu lasă de dorit, Zenbook-ul fiind disponibil în diverse versiuni de echipare şi încorporând un SSD rapid de ultimă generaţie (SATA 3).
Pe de altă parte, cei de la Asus mai au de lucrat la calitatea tastaturii şi a trackpad-ului. Tastele sunt destul de jucăuşe şi imprecise, iar trackpad-ul este cam nebunatic, deseori răspunzând la comenzi într-un mod total neaşteptat.Gadget
TOSHIBA HP DELL PORTEGE Z830 FOLIO 13 XPS 13
Ultrabook-ul celor de la Toshiba este cel mai uşor dintre toate modelele din gama sa, însă acest aspect, coroborat cu silueta suplă, îl fac şi cel mai fragil. Desigur, carcasa din magneziu nu dezamăgeşte din punct de vedere estetic, însă întregul ansamblu ce susţine ecranul este foarte flexibil şi instabil, lăsând impresia că s-ar putea dezmembra foarte uşor dacă nu îl trataţi cu mare grijă.
Trecând peste acest detaliu, Portege-ul Z830 oferă un foarte bun raport preţ-calitate şi nu dezamăgeşte nici în privinţa tastaturii (iluminată de altfel, o raritate între ultrabook-urile actuale), trackpad-ului, boxelor sau performanţelor.
E drept că SSD-ul inclus este lent în comparaţie cu ce oferă celelalte modele din clasă şi că laptopul poate deveni deranjant de zgomotos în cazul utilizării mai acerbe, dar aceste aspecte s-ar putea să conteze mai puţin pentru potenţialii cumpărători.
Ambele modele vor fi disponibile în magazinele româneşti în viitorul apropiat, aşadar nu voi intra în detalii până nu am ocazia să le testez în amănunt.
Totodată, pe ambele le-am văzut în acţiune la CES în ianuarie. Ultrabook-ul celor de la HP este ceva mai masiv şi mai greu ca modelele concurente, însă este solid, oferă o tastatură excelentă şi un bun raport preţ-calitate. Modelul celor de la Dell se axează pe design, fiind unul dintre cele mai frumoase ultrabook-uri ale momentului, cu o carcasă din magneziu şi fibră de carbon. Pe de altă parte, acesta suferă la capitolul porturi şi conectivitate, aspecte ce îi pot coborî destul de mult valoarea în ochii unui posibil utilizator business.
MAC BOOK AIR
Este MacBook Air-ul un ultrabook?
Dacă luăm ad-litteram normele impuse de Intel pentru acest segment, atunci nu. Pe de altă parte însă, MBA-ul este cel puţin la fel de portabil şi de performant ca oricare dintre celelalte modele prezentate mai sus.
Nu voi intra într-o eventuală comparaţie a MBA-ului cu ultrabook-urile, dar nu pot să trec cu vederea unele aspecte pe care cei de la Apple le-au "lucrat" mai conştiincios, în speţă ecranul, tastatura iluminată şi trackpad-ul. Mai departe, rămâne la latitudinea fiecăruia să aleagă ceea ce doreşte, în funcţie de preferinţe, sistemul de operare dorit şi, desigur, de buget (ştiindu-se că MacBook-urile în general au preţuri piperate).
O scurtă privire în viitor
Trăgând linia, ultrabook-urile existente pe piaţă în acest moment ar trebui să satisfacă o plajă largă de potenţiali doritori. În plus, tot mai mulţi producători îşi vor aduce modelele şi la noi în viitorul apropiat, personal aşteptând cu mare interes noile serii Ultra de la Samsung, dar şi ultrabook-ul business al celor de la Fujitsu.
Nu uitaţi însă că vorbim abia de prima generaţie a acestor laptop-uri portabile, cea de-a doua va apărea în doar câteva luni; va aduce o nouă platformă hardware Intel, mai puternică şi mai eficientă, iar în plus fiecare producător promite să repare cu noile modele de ultrabook-uri greşelile făcute cu primele lor versiuni.
Astfel, consider că un potenţial doritor al unui ultrabook ar fi mai bine să aştepte limpezirea apelor şi înmulţirea peştilor, în condiţiile în care până la sfârşitul verii oferta de ultrabook-uri disponibile pe meleagurile autohtone va fi cu siguranţă mult mai variată şi probabil mai accesibilă în acelaşi timp.
Citiţi mai multe articole ale lui Andrei Mihai Gîrbea pe http://www.andreigirbea.com/
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro