Vor fi tabletele cu Windows 8 hitul sărbătorilor de iarnă?
La sfârşitul lunii octombrie cei de la Microsoft vor lansa oficial mult trâmbiţatul nou sistem de operare (so) Windows 8. Acesta va fi primul so Microsoft în aşa-numita perioadă „post-PC", fiind conceput pentru a fi mai simplu, touch-friendly şi utilizabil pe o multitudine de dispozitive şi platforme hardware.
Astfel, atât Microsoft, cât şi marii producători de gadgeturi au anunţat tablete ce vor rula Windows 8 şi vor fi disponibile în această toamnă. Trecând peste efortul fiecărui departament de marketing de a-şi împacheta produsele cât mai bine, pe noi, potenţialii cumpărători, ne interesează cum se vor comporta aceste dispozitive în utilizarea de zi cu zi şi cum vor răspunde ele nevoilor fiecăruia. Din capul locului trebuie să fiţi conştienţi că vor exista două familii distincte de tablete cu Windows 8.
Primele vor fi construite pe platforme tehnice x86, asemănătoare celor întâlnite în laptopuri sau PC-uri, şi vor putea rula programele clasice cu care sunteţi obişnuiţi, însă şi unele aplicaţii optimizate pentru interfaţa tactilă. În cea de-a doua categorie se încadrează tabletele ce vor rula Windows 8 RT, versiunea SO-ului Microsoft concepută pentru platformele ARM, cele întâlnite în telefoanele şi tabletele populare ale momentului. Acestea vor putea rula doar aplicaţii special create pentru acest ecosistem.
Diferenţele dintre cele două familii merg mult mai adânc, însă nu le vom putea analiza în cadrul acestui articol.
Important de ştiut e că tabletele ce rulează Windows 8 RT vor fi mai compacte şi mai uşoare, vor oferi autonomie de top, performanţe decente atât timp cât nu sunt solicitate prea intens şi vor avea un preţ oarecum accesibil, ce va porni de la circa 500 de euro.
De cealaltă parte, tabletele ce vor rula versiunea Pro a SO-ului Windows 8 vor fi mult mai abile şi vor putea rula aplicaţiile clasice de Windows. Oferta va fi mult mai variată, plecând de la versiuni de bază, cu procesoare Intel Atom şi un preţ accesibil, în vreme ce modelele de top construite pe platforme Intel Core iX vor trece de 1.000 de euro, însă vor oferi performanţe de top.
Puşi în faţa alegerii dintre cele două categorii, va trebui să vă întrebaţi pentru ce doriţi exact o tabletă cu Windows 8 şi ce aşteptări aveţi de la aceasta. Pentru internet, filme, muzică şi editare ocazională de texte, tabletele cu Windows 8 RT vor fi suficiente. Dacă doriţi însă un computer performant într-un pachet portabil, versiunile PRO sunt cele ce ar trebui să vă capteze atenţia.Desigur, odată făcută această alegere, va trebui să dibuiţi tainele noului sistem de operare. Aceasta pentru că Windows-ul 8 nu este doar o redesenare a vechiului Windows 7, ci un concept nou, ce se împarte între o interfaţă clasică, de tip desktop, şi o interfaţă touch-friendly, aşa-numita Metro UI sau, mai nou, Windows UI.
Pentru tablete, vă va interesa în primul rând a doua interfaţă, cea concepută pentru touch. Va trebui să înţelegeţi modul în care puteţi efectua diversele comenzi şi folosi gesturi pentru a realiza acţiunile uzuale şi va trebui să înţelegeţi cum au gândit cei de la Microsoft viitoarea voatră interacţiune cu dispozitivele Windows 8. Tot procesul nu este foarte intuitiv, cel puţin pe versiunile de tablete testate de mine, lipsind un ghid, un tur al noutăţilor, însă sper că acesta va fi introdus de versiunea finală a sistemului. Odată învăţate însă aceste detalii, experienţa oferită de interfaţa touch a Windows 8-ului va fi satisfăcătoare, putând concura cu cea a tabletelor cu Android sau iOS.
Desigur, tabletele cu Windows 8 vor fi încărcate cu o serie de aplicaţii Metro standard, multe integrând serviciile Microsoft. Printre ele se remarcă clientul de mail, calendarul, hărţile Bing, jocurile din magazinul XBOX, browserul şi suita Office 2013. În cazul dispozitivelor cu Windows 8 RT, Office 2013 RT va fi preinstalat gratuit. Problema lor însă constă însă în lipsa aplicaţiilor 3rd party, în acest moment magazinul Windows fiind în mare parte pustiu sau populat cu aplicaţii de calitate îndoielnică.
Citiţi mai multe articole ale lui Andrei Mihai Gîrbea pe http://www.andreigirbea.com/
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro