Ce inseamna 100% grad de penetrare
Lansata in urma cu doar 10 ani, telefonia mobila din Romania are acum o rata de penetrare de aproape 100%. Si creste in continuare.
Fata de raportul de anul trecut al ANRCTI pentru jumatatea lui 2006, valoarea a crescut cu aproape 22%, iar daca ritmul se va mentine si in a doua parte a acestui an este de asteptat ca gradul de penetrare sa fi ajuns intre timp la 100%. Iar daca nu acum, atunci finalul de an, perioada cea mai bogata in atragerea de noi clienti pentru operatori datorita promotiilor de sarbatori, va fi momentul cand numarul de locuitori va echivala cu numarul de SIM-uri aflate in circulatie.
Raportul preliminar al ANRCTI indica 19,5 milioane de SIM-uri active la jumatatea anului, cele mai multe pentru utilizarea telefonului in regim prepay – cartele preplatite. Raportul final, care urmeaza sa fie publicat in luna noiembrie, este de asteptat sa confirme rezultatele, realizate pe baza raportarilor trimise de cei patru operatori.
"Piata de telecomunicatii din Romania va urma tendintele pietelor vest europene, unde, desi gradul de penetrare este de 100%, piata creste in continuare", spune Richard Moat, CEO-ul Orange Romania.
Cresterea se datoreaza reducerii preturilor pentru serviciile de telefonie mobila, rezultat al cresterii concurentei. Iar cu un numar mare de clienti si tarifele mici pot fi profitabile.
Ce urmeaza acum pentru operatorii de telefonie mobila?
"Consideram ca mai este inca loc suficient de crestere pentru toti operatorii de pe piata. In zonele rurale, de exemplu, gradul de penetrare este mai scazut comparativ cu zonele urbane", spun oficialii Cosmote.
In comlpetare, Richard Moat de la Orange sustine ca cel putin unul din patru locuitori nu foloseste vreun serviciu de telefonie mobila
Intr-adevar, daca gradul de penetrare este 100%, aceasta nu inseamna ca fiecare persoana are un telefon mobil. De exemplu, ANRCTI spune ca cei 3,8 milioane de abonati au in medie 1,7 abonamente active.
Largind orizontul, anul trecut 22 de state europene inregistrau un grad de penetrare a telefoniei mobile de cel putin 100%, de mai bine de un an paflandu-se pe aceasta lista si Bulgaria.
Pe de alta parte, estimarile organismelor de reglemenare straine dau ca sigura atingerea barierei psihologice de 100% in Statele Unite abia in 2013 (in prezent este 84%), iar Coreea si Japonia sunt in cu totul alta liga, numarul celor care folosesc servicii 3G depasindu-l deja pe cel al serviciilor clasice 2G.
Serviciile cu valoare adaugata mai mare, precum 3G vor fi si rezerva de crestere pentru operatorii din Romania. Pentru serviciile traditionale, de voce, presiunea este de a determina utilzatorii sporadici sau cei care vorbesc la telefonul mobil folosind cartele pre-pay sa adopte varianta abonamentului urmarind cresterea per ansamblu a veniturilor pe care le aduce fiecare utilizator.
O alta rezerva de crestere o reprezinta serviciile de transfer de date. In acest moment cel mai folosit este SMS-ul. I-ar putea urma accesul Internet folosind telefonul mobil, mai ales daca avem in vedere migratia in general a clientilor de la servicii fixe catre cele mobile.
Telefonia fixa bunaoara a mai pierdut conform datelor ANRCTI inca 100.000 de clienti in primele sase luni ale acestui an si numarul ar fi fost probabil mai mare daca nu ar fi aparut abonamentele cu convorbiri gratuite nelimitat.
Surprinzatoare este si migratia care se face simtita in randul consumatorilor de servicii TV. Astfel, pentru prima oara in istorie, numarul abonatilor la servicii de televiziune prin cablu a scazut in prima jumatate a acestui an cu 200.000, in timp ce varianta "mobila" - a televiziunii prin satelit – ajunge cu cei 1 milion de clienti la o cota de piata de 21% din totalul telespectatorilor.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro