Gard inalt si poarta mare

Postat la 11 aprilie 2006 1 afişăre

America se zbate zilele astea sa gaseasca echilibrul potri-vit pentru politicile de imigratie. Eu, personal, sunt in favoarea unui gard foarte inalt, cu o poarta foarte mare.

America se zbate zilele astea sa gaseasca echilibrul potri-vit pentru politicile de imigratie. Eu, personal, sunt in favoarea unui gard foarte inalt, cu o poarta foarte mare.

 

Deocamdata, nici propunerea presedintelui Bush de a permite celor 11 milioane de imigranti ilegali sa stea temporar cu vize de munca, nici cea mai radicala contrapropunere a republicanilor, care se preocupa doar de securitatea frontierelor, nu ma satisfac. Avem nevoie de o combinatie intre cele doua - o combinatie care sa mentina America in postura de cel mai mare magnet pentru imigranti din lume. De ce?

 

In primul rand, lumea se aplatizeaza si, ca urmare, din ce in ce mai multi oameni de pe tot globul au acces la aceleasi unelte tehnologice pentru inovare si antreprenoriat. Intr-o asemenea lume, chiar conteaza unde e concentrata inovatia - pentru ca acolo se vor afla, pentru orice companie, cel mai bun management, cea mai buna cercetare si cele mai bune slujbe in vanzari.

 

Datorita puternic inradacinatei sale culturi de imigratie, SUA au un avantaj urias intr-o astfel de lume. Daca suntem destepti, putem inca - mai mult decat oricare alta tara - sa luam crema celor mai bune oferte intelectuale brute din toata lumea si sa aducem la noi acele talente, pe de o parte sa infiinteze companii si pe de alta sa lucreze in altele.

 

Am trecut de la Epoca Fierului la Epoca Industriei, la Epoca Informatiei si la Epoca Talentului si tarile care vor face mai simpla atragerea de talent uman vor avea azi un avantaj distinct. A incercat cineva sa devina cetatean elvetian in ultima vreme? Nu-i chiar asa de usor - si totodata nu-i un accident ca cel mai celebru produs al Elvetiei este ceasul cu cuc.

 

In al doilea rand, un aflux gradual de imigranti mentine societatea flexibila si competitiva. In aceasta lume plata, mai multi oameni ca oricand pot manipula tehnologia. Asa ca orice poate fi facut - orice permite si potenteaza tehnologiile de azi - va fi facut de cineva, candva. Singura intrebare este daca va fi facut de tine sau iti va fi facut tie. Cu cat societatea ta e mai deschisa la noi oameni si noi idei, cu atat mai multe lucruri vor fi facute de tine si nu iti vor fi facute tie de altii.

 

Nu ar trebui sa le spunem bun venit doar imigrantilor cu studii, ci si muncitorilor - nu numai pentru ca avem nevoie de lucratori manuali, ci pentru ca ei aduc o energie importanta. Dupa cum ii place antreprenorului indiano-american Vivek Paul sa spuna: "Insasi decizia de a lasa in urma propria ta societate este o factor intens de motivare. Chiar daca esti doctor sau gradinar, ai o puternica motivatie sa reusesti".

 

Avem nevoie de acel aflux de energie graduala, in special acum, cand India si China explodeaza pe scena globala cu uriase aspiratii de a ajunge in varf. Daca vreti sa stiti cum se simt China si India astazi, luati o sticla de sampanie, agitati-o vreo 10 minute si apoi scoteti-i dopul. Nu stati in calea dopului. Imigrantii sunt cei care pompeaza constant acest fel de energie in venele Americii.

 

O amnistie pentru cei 11-12 milioane de imigranti ilegali aflati deja aici cu greu poate fi considerata ideala. Ar recompensa comportamentul ilegal. Dar de vreme ce n-o sa-i deportam pe toti, o versiune a legii propuse de Arlen Specter (senator republican - n.r.) pare solutia potrivita de urmat: imigrantii ilegali care erau in SUA inainte de 7 ianuarie 2004 ar putea aplica pentru vize de lucru de trei ani, reinnoibile o singura data, daca aplicantul plateste o amenda de 1.000 de dolari si trece de o investigatie amanuntita. Dupa sase ani, daca imigrantul a invatat suficienta engleza si a platit inca o amenda de 1.000 de dolari plus taxele din urma, el sau ea ar putea incepe sa aplice pentru cetatenie.

 

Dar pentru ca sunt puternic in favoarea imigratiei, sunt de acord si cu un gard inalt - daca nu unul fizic, atunci macar un card de identitate national imposibil de falsificat, pentru fiecare american, fara de care sa nu te poti angaja legal sau nu poti avea acces la serviciile guvernamentale. Nu vom putea pastra o majoritate favorabila imigratiei fle-xibile daca nu ne putem controla granitele.

 

Gardurile solide fac politica de imigratie solida. Gardurile ii fac pe oameni sa se simta mai in siguranta si sa fie mai capabili sa cantareasca aceasta problema cu calm. Granitele "poroase" ii potenteaza doar pe demagogii anti-imigratie, precum rusinosul CNN, care tabloidizeaza intreaga dezbatere.

 

Mai avem nevoie sa controlam influxul de imigranti pentru ca un subprodus al aplatizarii lumii este ca multe slujbe decente in fabrici modeste, pana de curand disponibile oricui cu o diploma de liceu sau mai putin, sunt acum pe cale de disparitie.

 

Dupa cum noteaza Dan Pink in cartea lui "O minte cu totul noua", multe dintre acele slujbe pot fi acum facute de un calculator mai rapid sau de un muncitor chinez mai ieftin. Prin urmare, nu putem sa ne extindem la nesfarsit plaja de munca manuala fara sa condamnam oamenii la acest rezultat modest, in special pe cei de culoare, adica la un viitor de salarii in scadere sau somaj. Asta va avea consecinte sociale teribile.

 

Pentru toate aceste motive eu evaluez orice propunere privind imigratia cu doua intrebari: "Ofera un gard adevarat? Ofera o poarta adevarata?"

 

Thomas Friedman este comentator la The New York Times si detinator a trei premii Pulitzer.

Traducere de Mihai Mitrica

 

* Acest articol a fost publicat in The New York Times si este reprodus de BUSINESS Magazin printr-un partaneriat intre cele doua publicatii

* Articolul poate fi preluat partial/integral numai cu acordul scris al The New York Times

* Copyright 2006 New York Times News Service

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Gard inalt si poarta mare
/opinii/gard-inalt-si-poarta-mare-1005485
1005485
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.