Scrisul de mana
In 1887, americanul Elisha Gray a inventat un dispozitiv care trimitea prin telegraf scrisul de mana. L-a numit „teleautograph" si mai tarziu s-a dovedit ca era stramosul faxului si al unui domeniu numit astazi „pen computing".
Imi petrec aproape toata ziua in fata computerului si obiectele pe care le ating cel mai des sunt mausul si claviatura. Scriu mult, cel mai adesea programe, din cand in cand cate un articol. Aproape ca mi-am pierdut deprinderea scrisului de mana, dar am mereu un pix la indemana. De obicei il folosesc cand vorbesc la telefon: notez la intamplare intr-o agenda nume, numere de telefon, date, adrese (sau desenez o schema cand o adresa este de genul "a doua la dreapta de la semafor spre Brasov") si cateva cuvinte cheie cum ar fi "instalator" sau "RCA". In astfel de situatii, claviatura si mausul nu sunt de nici un folos. Daca e ceva cat de cat important, transcriu notele intr-un program numit EverNote, dar scrisul de mana este de neinlocuit. La fel se intampla la cate-o discutie sau sedinta si este oarecum frustrant ca nu pot sa notez direct pe computer, pentru ca acolo ajung in cele din urma toate aceste notite.
Exista oare solutii pentru acest mic inconvenient? Pe vremuri am folosit un Palm Pilot, care-mi permitea sa scriu de mana cateva note cu un creion special si totul era transpus imediat in format text. Era util in diverse situatii, dar nu in toate: se putea scrie doar intr-o zona, iar semnele pe care le recunostea erau uneori bizare, deoarece trebuia trasate dintr-o singura linie. Prin 2004, o firma suedeza numita Anoto a inventat o tehnologie ingenioasa prin care hartia era transformata intr-un soi de "dispozitiv" de intrare cu ajutorul unui stilou special ce memora totul si putea trimite prin Bluetooth informatia spre telefonul mobil si de-aici spre un computer. Metoda este folosita cu succes in diverse domenii (in special medicina si farmacie), dar nu a atins masa critica necesara pentru a o impune.
Domeniul numit "pen computing" are o istorie surprinzator de lunga, primul brevet in domeniu fiind acordat in 1888 pentru o metoda de "capturare" a scrisului, urmat in 1915 de primul brevet pentru recunoasterea scrisului de mana. In 1945, Vannevar Bush isi imagina sistemul Memex (stramosul hipertextului), care urma sa se bazeze pe recunoasterea scrisului. Au existat numeroase realizari (printre care PenPoint SO de la GO Corp, Newton de la Apple, Windows for Pen Computing de la Microsoft) si cu toate acestea nici Apple iPad si nici Motorola Xoom nu dispun de posibilitatea de a lua notite de mana.
In urma cu vreo doi ani am publicat in aceasta pagina un articol ("Exercitiu de imaginatie" - mai 2009) in care incercam sa-mi imaginez computerul perfect si s-a nimerit sa fie foarte asemanator cu ceea ce mai tarziu a adus iPad, cu o diferenta majora: la nivelul functiilor importante, eu puneam notitele de mana si recunoasterea scrisului imediat dupa interactiunea prin gesturi. Tablete specializate (e drept, cu raspandire limitata) au existat si inainte de iPad, iar principala lor calitate era tocmai posibilitatea de a lua notite de mana. Pentru medicul aflat la patul bolnavului, important este sa obtina imediat istoricul si sa noteze evolutia cu scrisul lui ilizibil, nu sa piarda vremea cu tastatura virtuala. Pentru un student sau elev, tabletele actuale sunt inutile la un curs. Executivii din companii ar vrea poate si ei sa noteze cate ceva in nenumaratele lor sedinte si intalniri de afaceri. Desigur, se poate inregistra audio sau chiar video, dar notitele proprii sunt de neinlocuit.
In fine, se pare ca toate necazurile se vor sfarsi curand, deoarece tableta HTC Flyer va fi dotata cu un "creion" si cu aplicatii care sa-l puna in valoare. De fapt este vorba de o tehnologie numita Scribe, care va fi deschisa pentru terti dezvoltatori ce folosesc platforma Android, astfel incat pe langa Sketchbook si Notes - aplicatiile care echipeaza nativ HTC Flyer - este posibil sa apara in curand si altele. Sketchbook este cu adevarat spectaculoasa, deoarece este capabila sa mixeze notitele cu inregistrari audio si poate sa redea acest mixaj in ordine temporala. Mai mult, notitele pot fi sincronizate cu EverNote, o aplicatie care stocheaza totul intr-un "cloud". Insa posibilitatile sunt mai largi: de exemplu, se pot face marcaje si notite intr-o carte sau se pot desena mustati pe o poza.
Inca nu este perfect. Scribe nu se potriveste perfect peste Android, care a fost conceput mai degraba pentru gesturi, asa ca uneori apar conflicte. Insa pasul a fost facut si sunt sigur ca ceilalti producatori il vor imita si poate vor aduce imbunatatiri. Competitia este acerba si orice functionalitate utila valoreaza enorm.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro