TRANSELECTRICA: Trei motive pentru care trebuie sa te ingrijoreze locul I

Postat la 27 februarie 2007 1 afişăre

Succesul sperat, dar neasteptat de mare, pe care il are Transelectrica pe bursa pune in piata trei semne de intrebare.

Succesul sperat, dar neasteptat de mare, pe care il are Transelectrica pe bursa pune in piata trei semne de intrebare.

 

Primul se refera la cresterea (unii spun ca prea) rapida si in salturi a pretului actiunilor, al doilea la probabilitatea repetarii acestor salturi in 2007 si al treilea la cat de mult s-ar putea repeta situatia in cazul urmatoarelor companii de utilitati ce se vor lista la bursa.  

 

Lichiditatea destul de scazuta si urcari artificiale ale pretului par a fi principalele explicatii pentru cresterea spectaculoasa de saptamana trecuta a pretului actiunilor Transelectrica. La cateva zile dupa anuntarea rezultatelor (in crestere cu aproape 50% fata de anul trecut), pretul actiunilor a crescut pana la 49 de lei. Zilele urmatoare, pretul s-a reasezat inspre 46 de lei, dar cresterea de ansamblu a pretului actiunii in aceasta luna a rezultatelor va aduce o medie cu aproape 10 lei mai mare fata de pretul mediu al actiunii Transelectrica din ianuarie (37 de lei) si cu aproape 20 de lei mai mare fata de pretul mediu din ultimul semestru al lui 2006 (28 de lei).

La sfarsitul saptamanii, actiunile operatorului de transport al energiei iesisera deja din topul lichiditatilor, iar cresterile importante au ramas tot in grija SIF-urilor.

 

Cu toate ca SIF-urile au in mod obisnuit cel mai mare numar de tranzactii, dar si cele mai frecvente cresteri, randamentul oferit de actiunile Transelectrica saptamana trecuta este mai mare decat cresterea medie a actiunilor SIF pe intreg anul 2006 (cand indicele BET-FI a avut un randament de 19,6%).  

 

Dupa prezentarea rezultatelor, a fost vizibil ca mare parte din castigul obtinut anul trecut de transportatorul de energie a venit din diferentele favorabile de curs valutar (care este posibil sa nu se mai repete in acest an), dar si din dobanzile mari provenite de la banii pastrati in banci - bani intrati in conturile companiei din cadrul ofertei publice, dar si din banii programati pentru o serie de investitii care nu s-au mai realizat. Dar care, din cate se pare, se vor realiza in acest an. O stire importanta in acest sens ar putea veni spre sfarsitul anului, cand Transelectrica va anunta finalizarea proiectului de investitii care va lega linia de inalta tensiune Oradea de reteaua ungara de transport de la Bekescsaba. Linia de conexiune este programata sa functioneze din 28 februarie 2008 (cand constructorul trebuie sa predea proiectul), iar existenta ei va creste afacerile Transelectrica. 

 

Distribuitorii din piata cred ca aceasta noua conexiune va fi folosita in special pentru importuri si ca Transelectrica ar fi avut si mai mult de castigat daca ar fi avut aceasta conexiune in perioada de tensiuni din piata energiei (2005-2006).

 

Astfel de anunturi, dar si alte semnale legate de cresterea afacerilor (in special provenite din cererea din ce in ce mai mare de energie pe plan intern, dar si extern, in special din Bulgaria) vor mai putea duce la fluctuatii mai mari ale pretului in acest an. Cu toate fluctuatiile, pretul Transelectrica se va mentine ridicat, considera atat investitorii, cat si analistii, deoarece, chiar daca in cursul anului nu se vor mai intampla evenimente precum anuntarea rezultatelor, Transelectrica va pastra avantajul singurei companii din domeniu listate.  

 

Lucrurile s-ar mai putea schimba dupa listarea celorlalte companii din domeniul utilitatilor, care se vor lansa pe bursa in urmatorul an si jumatate. Primul venit ar putea fi Transgaz, care se afla in pregatirea si derularea ofertei publice pentru 15% din actiunile transportatorului de gaz - care detine de asemenea un monopol in piata si prezinta siguranta, dar care nu are, cel putin deocamdata, afaceri atat de mari (spre diferenta de Transgaz, Transelectrica joaca pe o piata mult mai diversificata dupa numarul celor implicati, dar si dupa directia fluxurilor de lucru - import, intern si export).

 

Adevarata batalie pe utilitati la bursa va avea loc odata cu listarea la bursa a producatorilor de energie Nuclearelectrica si Hidroelectrica, spre care se vor arunca nu numai investitorii, dar si marile companii din domeniu care stau cu ochii pe acestea inca de cand s-a vorbit pentru prima oara de posibilitatea trecerii in domeniul privat a unui numar de actiuni ale acestora.

 

Cele doua mult dorite companii se vor lista si intr-un moment cand atractivitatea, dar si businessul lor va creste: Nuclearelectrica va da in folosinta in acest an al doilea reactor, iar Hidroelectrica va demara proiectul Tarnita-Lapusesti. 

 

Despre acestea doua din urma nu se stie deocamdata decat ca se vor lista, dar despre Transgaz se vor afla din ce in ce mai multe pana spre mijlocul anului. Iar la momentul listarii se va vedea foarte clar daca Transelectrica este sau nu de neinlocuit.

Urmărește Business Magazin

/opinii/transelectrica-trei-motive-pentru-care-trebuie-sa-te-ingrijoreze-locul-i-1008395
1008395
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.