Oamenii cu rachete

Postat la 15 august 2006 2 afişări

Criza din jurul programului nuclear al Coreei de Nord a fost declansata in 1993, cand Phenianul a anuntat ca se retrage din Tratatul de Neproliferare Nucleara, cu toate ca ulterior avea sa-si suspende decizia de retragere.

 

1994 Coreea de Nord si SUA semneaza la Geneva un acord prin care Phenianul se angajeaza sa inghete si eventual sa renunte la programul sau nuclear, in schimbul ajutorului international pentru construirea a doua reactoare pentru uz civil.

 

1998 Coreea de Nord lanseaza o racheta in trepte, care trece pe deasupra Japoniei si ajunge in Pacific, spre a demonstra ca regimul comunist poate lovi teritoriul nipon.

 

1999 In urma negocierilor cu SUA, nord-coreenii accepta o inghetare temporara a testelor nucleare pentru rachetele cu raza lunga de actiune.

Presedintele Clinton procedeaza la prima relaxare semnificativa a sanctiunilor economice impotriva regimului comunist. Un consortiu international incheie un contract in valoare de 4,6 miliarde de dolari pentru constructia a doua reactoare cu apa usoara destinate programului energetic civil nord-coreean.

 

2000 Phenianul ameninta cu reluarea testelor nucleare daca Washingtonul nu-i ofera compensatii pentru pierderile de energie electrica de pe urma intarzierilor in constructia reactoarelor.

 

2001 Administratia Bush acuza Phenianul ca a efectuat un test pentru motorul rachetei Taepodong 1, avertizand ca nord-coreenii vor fi "facuti sa raspunda" daca dezvolta arme de distrugere in masa "pentru terorizarea altor natiuni".

 

2002 Presedintele George W. Bush numeste Coreea de Nord, Iranul si Irakul drept componente ale "axei raului", prin faptul ca au intentia sa dezvolte arme de distrugere in masa. Oficialii nord-coreeni dezvaluie ca pun la punct un al doilea program, secret, de dezvoltare a armelor nucleare, folosind uraniu imbogatit, si anunta ca au reactivat facilitatile nucleare de la Yongbyon inghetate in virtutea acordului din 1994. SUA si aliatii sai asiatici, Japonia si Coreea de Sud, suspenda livrarile de petrol catre Coreea de Nord, angajate in virtutea aceluiasi acord din 1994.

 

2003 Coreea de Nord anunta ca se retrage din Tratatul de Neproliferare Nucleara si ameninta sa loveasca SUA, dupa ce o serie de oficiali americani si britanici au dat de inteles ca regimul comunist va fi urmatorul rasturnat de la putere, dupa Irak. Phenianul desfasoara, incepand din acest an, negocieri pentru dezarmare, in formula de sase (cele doua Corei, SUA, China, Japonia si Rusia), insa discutiile vor fi frecvent suspendate.

 

2004 Cel mai mare grup de refugiati nord-coreeni inregistrat de la separarea peninsulei (460 de oameni), majoritatea femei si copii, intra in Coreea de Sud, in incercarea de a scapa de saracia si represiunile regimului de la Phenian. De la sfarsitul razboiului coreean, in 1953, circa 5.000 de persoane au reusit sa fuga din partea de nord a peninsulei. Phenianul califica incidentul drept rapire de persoane din partea Seulului, folosindu-l ca argument pentru refuzul de a relua negocierile internationale in formula cu sase tari.

 

2005 AIEA estimeaza ca Phenianul are suficient plutoniu pentru a construi sase bombe nucleare, iar Centrul pentru Studii asupra Neproliferarii, din California, afirma ca ar fi vorba de 11 bombe cu sanse de a fi dezvoltate pana in 2006. Coreea de Nord promite la un moment dat ca va incepe "in curand" demontarea facilitatilor nucleare, dar numai cu conditia ca SUA sa renunte la sanctiunile financiare impotriva sa.

 

Stirile, difuzate de Coreea de Sud, ca inundatiile din nord ar fi dus la moartea sau disparitia a 10.000 de oameni si la compromiterea a 400.000 de tone din recolta anului, fata de estimarile Phenianului care vorbesc de nici 200 de victime si de 100.000 t de recolta compromisa, alimenteaza temerile privind o posibila criza umanitara in Coreea de Nord.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Oamenii cu rachete
/special/oamenii-cu-rachete-1006695
1006695
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.