Răzbunarea recrutorilor: Cu ce tehnici mai sunt „testaţi" candidaţii care îşi caută un nou loc de muncă

Autor: Adelina Mihai Postat la 13 noiembrie 2012 912 afişări

V-aţi plictisit de întrebările standard de tipul: „ce calităţi şi defecte aveţi?" sau „unde vă vedeţi peste cinci ani?" pe care le primiţi la un interviu de angajare? Ei bine, şi recrutorii s-au săturat de candidaţi care îşi trec în cv-uri aptitudini şi competenţe pe care nu le au.

INTERVIURILE DE RECRUTARE AU DEVENIT UN FEL DE JOC ÎNTRE RECRUTOR ŞI CANDIDAŢI, în care întrebările şi răspunsurile arată cine pe cine păcăleşte mai bine, odată ce site-urile şi blogurile de resurse umane oferă tot felul de reţete de bune practici la angajare. Drept urmare, CV-urile candidaţilor au devenit tot mai stufoase, unele conţinând chiar şi participări la conferinţe de specialitate (dar la care au mai participat alte câteva sute de persoane), în timp ce tehnicile specialiştilor din domeniul recrutării s-au rafinat. Alina, 30 de ani, manager la o firmă de cercetare de piaţă, spune că a mers la interviuri de angajare încă de la începutul facultăţii, la început din curiozitate, iar apoi pentru a vedea ce opţiuni de carieră are sau pur şi simplu pentru a se evalua. Astfel, spune ea, a a aflat de toate întrebările standard - care sunt calităţile sau defectele pe care le ai? ce te recomandă pentru acest job? unde te vezi peste cinci ani etc. - care, dacă la început au speriat-o, în timp au învăţat-o să găsească cele mai bune răspunsuri.

"Cele mai multe interviuri pe care le-am dat au intrat în categoria «plictisitoare» tocmai din cauza acestor întrebări. Ajunsesem atât de arogantă, încât atunci când angajatorul m-a întrebat unde mă văd peste 5 ani, i-am spus că într-un penitenciar. Ca să nu fie prea şocat, i-am explicat apoi că am terminat un master în criminologie şi că speram să mă angajez într-un penitenciar pe un post de sociolog, aceasta fiind o pasiune pe care speram să o concretizez", îşi aminteşte Alina.

Recrutorii spun însă că nu folosesc toate întrebările clasice adresate candidaţilor la interviurile de recrutare, dar o parte din acestea sunt menite pentru a verifica dacă activităţile trecute în CV-urile candidaţilor sunt reale.

"Sfatul nostru pentru cei care vor să îşi găsescă un nou loc de muncă în această perioadă este să nu exagereze cu abilităţile trecute în CV. Deşi CV-ul este cartea de vizită pe baza căreia se face pre-selecţia, ei trebuie să se gândească la faptul că recrutorul va verifica toate aspectele trecute în CV. Adesea, glumim, spunând că «CV is a summary of things that you hate to do». Candidaţii vor fi rugaţi să dea exemple de situaţii care să valideze trăsături din CV precum «strategic thinker», «problem solver» sau «team player», iar dacă sunt surprinşi de aceste întrebări şi nu găsesc răspunsurile în propria experienţă, este clar că ceva nu e bine", explică Heike Kuenzel, managing partner al companiei K2S, care desfăşoară activităţi de recrutare în domeniul middle- managementului.

Specialiştii în recrutare ştiu că a devenit foarte simplu pentru candidaţi să ofere răspunsuri standard la întrebările standard, iar tehnicile de intervievare au devenit tot mai complexe. În cazul recrutărilor de management şi specialişti, de exemplu, reprezentanţii companiei Consulteam urmăresc două aspecte în cadrul interviurilor: experienţa (care este validată prin întrebări foarte practice, bazate pe cifre, pe contribuţia practică a candidatului la un anumit proiect etc.) şi competenţele (dacă se cere un om creativ, inovaţia este testată prin întrebări care nu sunt neapărat legate de job).

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
recrutori,
tehnici,
angajare
/analize/resurse-umane/razbunarea-recrutorilor-cu-ce-tehnici-mai-sunt-testati-candidatii-care-isi-cauta-un-nou-loc-de-munca-10285517
10285517
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.