În aşteptarea noului Centru Vechi

Autor: Ioana Matei Postat la 07 decembrie 2015 1944 afişări

George Remeş estimează costurile consolidării spaţiului în care funcţionează cafeneaua la o valoare cuprinsă între 150 şi 200 de euro pe metru pătrat, iar cele ale consoliădării întregii clădiri la 650-700.000 de euro. O altă dificultate sesizată în realizarea consolidărilor se leagă de obţinerea autorizaţiilor necesare intervenţiilor de acest tip. „Numai pentru a obţine o autorizaţie de intervenţie trebuie să mergem până la minister; un lucru bun care cred eu că ar trebui să se facă ar fi să se scurteze perioadele de aşteptare pentru că dacă, spre exemplu, noi am cerut un certificat de urbanism, durează 30 de zile să ni-l dea, iar fără el nu putem face nimic. Nu e normal să aştepţi 30 de zile în momentul în care ei vin şi îţi pun lacătul pe uşă, ar trebui să se rezolve situaţia în trei zile“, explică antreprenorul, care apreciază că, dacă va trebui să aştepte toate autorizaţiile, va dura circa doi ani. 

În acest context, spune că a luat în calcul şi mutarea într-o altă sală, pentru perioada în care ar putea să nu mai funcţioneze pe strada Blănari. Unii dintre proprietarii de astfel de afaceri s-au mişcat repede şi şi-au anunţat deja relocarea. „Spaţiul în care funcţionam anterior era consolidat, aveam toate avizele, dar partea de deasupra clădirii era cu bulină roşie.

După Colectiv ne-am interesat mai mult, aprobările ISU erau corespunzătoare, aveam trei ieşiri, dar am decis totuşi să ne mutăm“, spune Alexandru Nagy, reprezentantul True Club, ce şi-a anunţat  relocarea de pe Strada Franceză pe Strada Covaci. „Clădirea în care ne-am mutat este nouă, în 2013 a fost consolidată. Înainte de a lua spaţiul era prevăzut în contract ca noi să avem toate avizele.“ Spaţiul ce va fi inaugurat în decembrie va avea 150 de locuri, iar investiţia în acesta se ridică la 50-100.000 de euro.

Pe de altă parte, Paul Richard Nicolau, proprietarul afacerilor Taverna Racilor, consideră că deocamdată zona şi-a pierdut total interesul pentru el. „Era ceva micuţ, undeva la 30 de oameni încăpeau înăuntru. Am luat o locaţie care avea tot ce trebuie, am investit undeva la 5.000 de euro, aşa că nu am pierdut foarte mult. Mi-am restrâns activitatea la Le Oac Oac Bistro şi am deschis alt proiect, Sea Food Shaorma“, descrie pierderea înregistrată cu Centrul Vechi şi antreprenorul. Nicolau a inaugurat Taverna Racilor Smârdan în urmă cu aproximativ trei luni şi, la câteva zile după tragedia de la Colectiv, a luat decizia închiderii acestei locaţii.

Marian Alecu, asociat minoritar în cadrul grupului City Grill, fondat împreună cu Dragoş Petrescu, spune că şi-au asumat închiderea celor două clădiri, City Grill Lipscani şi Trattoria Buongiorno de pe Strada Franceză, încă dinainte de publicarea legii. După ce au închis cele două restaurante, au rămas cu 100 de angajaţi fără locuri de muncă. Estimează că au ajuns prin închiderea locaţiilor la pierderi de 700.000 de euro pentru fiecare dintre acestea. Se vor reloca tot în Centrul Vechi, dar estimează că procesul va dura aproximativ 6 luni. „În primul rând, nu aveam cum să consolidăm noi, iar în al doilea rând, ambele locaţii erau în clădiri de peste 7 etaje, or pentru acest gen de clădiri durează cel puţin 2-3 ani să consolidezi şi costă extraordinar de mult, iar în plus consolidarea trebuie făcută de proprietari“. Atât în cazul clădirii aflate pe Lipscani, cât şi în cazul celei de pe Franceză, proprietarii, un cetăţean arab în cazul primei şi unul turc pentru cea de-a doua, nu au intenţionat să facă o consolidare, dar bănuieşte că, în condiţiile noii legi, vor începe să se îndrepte spre astfel de investiţii.

Marian Alecu observă că în Centrul Vechi există două tipuri de clădiri neconsolidate: cele de 6-8 etaje, unde consolidarea este foarte scumpă şi durează şi foarte mult, şi cele de 1-2 etaje, care se pot consolida foarte uşor, atât din punct de vedere financiar, cât şi ca timp. Estimează că o astfel de consolidare ar porni de la 100.000 de euro. „Noi am avut ghinion că aveam sedii chiar în aceste clădiri înalte, dar mult mai semnificativ este faptul că s-a creat o psihoză extraordinară şi dintr-o dată Centrul Vechi al oraşului, care era atracţia numărul 1, este locul cel mai ocolit, lucru care nu este justificat.“ El vede o problemă şi în lipsa de flexibilitate a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care, dacă va încerca să rezolve această situaţie a eliberării autorizaţiilor de funcţionare cu avizul de la pompieri, va afecta mult mai multe locaţii, care vor începe să închidă de la 1 ianuarie. „Noi am depus din noiembrie cererile pentru avize pentru la anul, dar şansele să le obţinem sunt spre zero. Şi ei trebuie să facă ceva, discutăm de munca a 600.000 de oameni la nivelul ţării în businessul ăsta, nu despre o chestie marginală.“

Alecu vine cu o soluţie pentru simplificarea lucrurilor, cel puţin în cazul consolidărilor. „Propunerea mea ar fi următoarea: să le vândă cu un euro, indiferent cui, cu o singură condiţie, ca persoana aceea să le consolideze şi să le folosească, în condiţiile în care investiţiile în acestea ar fi foarte mari. Câştigul ar fi: 1. Ne-am alege cu o clădire frumoasă, care va rămâne mai departe. 2. Statul nu va pierde bani. 3. Dacă va veni acel nedorit cutremur, nu se va dărâma doar aceasta, ci şi clădirile aflate în stânga şi în dreapta ei. O decizie ca aceasta ar salva instantaneu 5 - 10 din cele mai frumoase clădiri din Bucureşti care stau în paragină.“ Astfel, obligaţia cumpărătorului ar fi să consolideze respectivele clădiri, iar statul să le verifice.

El oferă ca exemplu clădirea fostei Regii a Sării, care ar avea potenţialul de a se transforma în sediul unei bănci. „Ar fi perfecte pentru birouri, eu cred că investitorii ar fi interesaţi, ele au suprafeţe foarte mari, investiţia s-ar justifica, dar nu poţi să ai pretenţia de «Plăteşte şi clădirea, fă şi consolidarea», atunci îl scoţi din piaţă.“

DE CE NU BIROURI?

Din experienţa consultanţilor de la ESOP specializaţi pe segmentul de birouri, vilele şi clădirile vechi pot fi închiriate cu această destinaţie doar dacă sunt renovate şi consolidate, managerii companiilor preocupându-se de siguranţa angajaţilor şi înainte de tragedia din Colectiv. „Este adevărat însă că aceste investiţii în consolidări şi renovări costă, dar ele reprezintă un bun plasament în viitor pentru proprietarii care optează să le introducă în circuitul comercial. Şi credem că în viitor acelaşi lucru se va întâmpla şi cu celelalte clădiri istorice, aflate pe listele cu grad de risc seismic, care au nevoie de investiţii cu simţ de răspundere, care să asigure un climat de siguranţă celor care le trec pragul – fie că sunt instituţii culturale, restaurante sau magazine.“ Consultanţii de la ESOP oferă ca exemplu în acest sens un proprietar care a consolidat şi renovat o clădire veche de pe strada Mendeleev, aflată pe lista Primăriei în 2013, cu o investiţie de circa 700.000 de euro. „Spaţiile rezultate din renovarea clădirii, cu o suprafaţă totală de 1.000 mp, au fost însă închiriate rapid şi la chirii bune pe piaţă la terminarea lucrărilor de consolidare în 2014. Printre primii chiriaşi ai clădirii se numără şi o importantă instituţie culturală internaţională, care a semnat un contract de închiriere de 300 mp.“

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/in-asteptarea-noului-centru-vechi-14910911
14910911
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Ne luăm adio de la săptămâna de lucru de cinci zile? Ce experimentează mai nou companiile din întreaga lume?