Opinie Mihaela Feodorof: Familia de la muncă

Postat la 28 noiembrie 2013 1719 afişări

În cele din urmă, fără să ocolim subiectul, trebuie să recunoaştem că petrecem mai mult timp, sau în cel mai bun caz timp egal, cu colegii de la serviciu decât cu familia. Cine nu are puterea să recunoască faptul că atmosfera de la job îşi pune amprenta asupra stării lui emoţionale înseamnă că nu are motive să citească mai departe.

Opinie Mihaela Feodorof: Familia de la muncă

MIHAELA FEODOROF (EXECUTIVE COACH, YOURWAY COUNSELING)


Din poziţia de specialist în resurse umane, am pus umărul la consolidarea unei culturi organizaţionale, având mereu în minte sloganul „Oamenii urmează oameni". Deseori, am cântărit în balanţă mai degrabă relaţiile profesionale nocive, punând în plan secund toate avantajele industriei sau ale contextului economic în conturarea acestei culturi.

Din perspectiva consultantului am fericita ocazie să particip la poveştile altor companii din diferite industrii care îşi definesc culturi organizaţionale bazate pe propriile sisteme de valori. De ce am trăit mereu însă cu sentimentul că poveştile reale se scriu şi mai bine din „papucii„ consultantului? Deoarece clientul nu are de ce să se ascundă după deget şi trebuie să-l ajuţi să-şi dezvolte afacerea cu zâmbetul pe buze. La finalul exerciţiului, proba este mulţumirea din ochii angajaţilor, nu numai ai acţionarilor!

Şi care CEO, GM sau antreprenor nu şi-ar dori să întâlnească la intrarea în companie privirile senine ale membrilor echipei?

Cum sunt într-o relaţie comodă cu imaginaţia, am făcut rapid paralela dintre familie şi organizaţie. Cele două arii ale vieţii noastre se aseamănă mai mult decât am bănui la prima vedere, oricât de surprinzător ar părea. Îmi vine în minte imaginea unui tablou de familie: bunici, copii, nepoţi, mătuşi, unchi şi verişori. Fiecare diferit, unic, dar împreună o familie, un sistem care funcţionează şi în care ne simţim „acasă", adică în siguranţă. Ca şi în cadrul organizaţiilor, în familie există reguli, o ierarhie, responsabiliăţi, principii şi valori. În funcţie de climatul familial, membrii săi se pot dezvolta şi creşte armonios sau, dimpotrivă, sistemul va deveni defectuos.

Fiecare dintre noi intrăm în mediul organizaţional cu un bagaj de valori – fie transmise de familia noastră, fie impuse de societate, sau pe care le-am adoptat pe parcursul vieţii. Atât cât se poate asimila, organizaţia din care faci parte este familia cu care împărtăşeşti, sau aşa ar fi firesc, aceleaşi valori. Atunci când felul tău de a fi este congruent cu ceea ce se întâmplă şi la locul de muncă, zâmbetul îţi va defini ziua încă de dimineaţă. Pe măsură ce lucrurile care-ţi sunt date să le faci ca angajat sunt împotriva firii tale, trăirile îţi vor lăsa urme pe chip, dar, mai ales, în interiorul tău. Cine se mai aşteaptă ca în această situaţie randamentul să fie unul ridicat probabil că are ceva provocări privind indicatorii de performanţă cu ajutorul cărora măsoară rezultatele businessului. Eu mă simt norocoasă atunci când mă aflu în preajma clienţilor cu care am aceeaşi viziune. Munca mea devine din ce în ce mai plăcută în pofida efortului pe care-l depunem de ambele părţi.

Dar cum ajungi la rezultatele dorite?

Mulţumită clientului care mi-a împărtăşit aşteptările sale printr-o metaforă (NB. Delivering happiness – Tony Hsieh), vă invit să faceţi cunoştinţă cu fericita familie Zappos şi valorile lor.

1. Oferă UAU prin servicii (uimeşte-ţi clienţii).

2. Îmbrăţişează şi încurajează schimbarea.

3. Creează distracţie şi puţină ciudăţenie.

4. Fii aventuros, creativ şi cu mintea deschisă.

5. Continuă să te dezvolţi şi să înveţi.

6. Construieşte relaţii deschise şi oneste prin comunicare.

7. Construieşte o echipă pozitivă şi un spirit familial.

8. Fă mai mult cu mai puţin (fă cât poţi de multe cu resurse limitate).

9. Fii pasionat şi hotărât.

10. Fii umil (modest).

Când astfel de valori cimentează relaţiile dintre coechipieri şi angajator, construcţia are o fundaţie solidă. În familie, cu orice divergenţe inerente, găseşti mereu sprijin, un spaţiu de încredere şi confort pe care atunci când eşti „în lumea largă„ nu-l ai.

Întorcându-ne la organizaţie, este familia cu care munceşti, locul în care din punct de vedere profesional competenţele îţi sunt probate; am convingerea că, atunci când te simţi în siguranţă, performanţele devin vizibile. 

N-am auzit încă pe nimeni să spună că schimbarea este un proces facil. Dar am trăit de câteva ori satisfacţia rezultatelor obţinute la finalul poveştii, oricum s-a numit ea: dezvoltare organizaţională, reorganizare sau eficientizare de resurse.

Nu numai cifrele adunate în celebrele excel-uri au dat sentimentul împlinirii profesionale. Privirea aceea prin care oamenii îţi mulţumesc, peste cuvinte, că ai fost alături de ei susţinându-i să-şi depăşească limitele este bonusul nepreţuit pentru care mă dedic în orice proiect. În finalul poveştii mele vă invit să aruncaţi o privire către relaţiile din organizaţia voastră şi, continuând paralela deschisă, să vă daţi singuri răspunsul dacă aceasta este familia cu care vă face plăcere să vă revedeţi sau, mai degrabă, alegeţi să vizitaţi nişte prieteni.

Urmărește Business Magazin

/opinii/opinie-mihaela-feodorof-familia-de-la-munca-11727664
11727664
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.