Turnul Babel
Puteţi citi în acest număr un demers singular în ceea ce a mai rămas din presa din România, încercarea de a analiza un fenomen social şi cultural. Important nu atât economic, cât definitoriu pentru vremurile pe care le trăim, pentru calitatea celor care ne vor urma şi pentru definirea viitorului.
Personal, le-aş mulţumi tinerilor hipsteri (sincer, cred că definiţia mea este mai relaxată, mai cuprinzătoare decât cea a lui Răzvan) pentru că au colorat bulevardele bucureştene şi m-au făcut să ridic din sprâncene cu stilul lor vestimentar: pete de culoare cochete în locul cenuşiului format din fuste de blugi şi tricouri cu strasuri ieftine. N-am mers cu analizele prea departe, îi vedeam unu - aplecaţi spre tehnică, ceea ce este bine, dar doi - lipsiţi de nişte seturi de inhibiţii şi maniere, ceea ce nu este musai bine. Dar aceşti tineri reprezintă, într-o formă sau alta, viitorul României şi de aceea este bine să ne întrebăm ce este cu ei, ce îi mişcă sau ce pasiuni au.
Pictorul care ilustrează acest text se numeşte Michael Lassel. Este de origine română, s-a născut undeva în Mureş, în urmă cu 65 de ani, a studiat cu Corneliu Baba, este influenţat de suprarealism şi a emigrat în Germania în 1986. Succesul a venit acolo: este singurul român care a expus la British Museum şi colaborează cu Salonul de Toamnă de la Paris. La British Museum a expus pictura pe care o vedeţi, se numeşte "Turnul Babel", pe care îl explică astfel:
"Faptul că am ales pantofi pentru prezentarea turnului are explicaţia în amintirile din atelierul rural al tatălui meu, care a fost cizmar. Asistând la discuţiile sale cu clienţii ce aşteptau să li se repare pantofii, am început să fac legătura între purtător şi încălţămintea sa, între acesta şi povestea vieţii sale. Fiecare dintre noi lasă urme în viaţă, ca amprenta unui pas în zăpada proaspăt aşternută". Căutaţi expoziţiile şi tablourile lui Michael Lassel dacă vă place să priviţi - domurile fantastice din instrumente muzicale, aglomerările armonioase de obiecte în stil trompe-l'oeil, pline de sensuri şi idei.
Turnul Babel al lui Lassel, urmele sale în zăpadă, dar şi modul oarecum peiorativ în care sunt astăzi percepuţi tinerii hipsteri în societate (a fost, în timp, şi cazul ciudaţilor hippie, al depechiştilor, al rockerilor sau al tinerilor goth) mi-au adus aminte de întrebările pe care şi le pun specialiştii în legătură cu tânăra generaţie. Trăim timpuri ciudate, de declin economic şi de încrân-cenare socială, şi de aceea misiunea şi viitorul tinerilor de astăzi mi se par importante. Dacă nu aţi facut-o deja, opriţi-vă aici cu cititul şi mergeţi la articolul colegului meu Răzvan despre hipsteri. Citiţi-l şi apoi faceţi cale întoarsă.
Pentru că părăsesc spaţiul modelor şi curentelor culturale sau sociale. Şi îl citez pe psihologul Philip Zimbardo, cel cu experimentul Stanford şi autorul "Efectului Lucifer". Care, într-o carte care se cheamă "The Demise of Guys: Why Boys Are Struggling And What We Can Do About It", destul de controversată, a tras nişte concluzii destul de greu de acceptat. Este vorba de eşecul unei generaţii, indus de băieţi. Psihologul spune că în prezent fetele depăşesc din punct de vedere intelectual băieţii, care sunt cu 30% mai dispuşi să îşi rateze studiile. În testele naţionale din SUA, rezultatele băieţilor sunt, în 2011, cele mai slabe din ultimii 40 de ani.
Băieţii acumulează 70% din notele slabe date în şcoli. Nu mai sunt interesaţi să devină soţi şi capi de familii. Sunt de cinci ori mai predispuşi la ADHD decât fetele. Se joacă în medie 13 ore pe săptămână la calculator (fetele doar cinci), adică de două ori mai mult decât timpul necesar pentru a obţine o diplomă de bacalaureat. Urmăresc filme porno cel puţin două ore pe săptămână şi nu orbesc, dar au dificultăţi majore în a începe şi menţine o relaţie romantică. Se declară lipsiţi de motivaţie (63%), iar 70% cred că generaţia lor nu va fi aşa de inteligentă şi inovatoare cum au fost precedentele. Asociaţia psihologilor americani a descoperit un nivel dublu de stres la actuala generaţie, în comparaţie cu cea de după al Doilea Război Mondial.
Turnul Babel mondial are multe feţe: este responsabilitatea actualei generaţii mature să pregătească terenul pe care se vor dezvolta tinerii. Să-i înţeleagă şi să-i îndrume, dincolo de marketing şi consumerism. Rezultatele lui Zimbardo sunt, poate, discutabile, dar dacă privim şi în curtea noastră, la rezultatele examenelor de bacalaureat din ultimii ani, nu putem să nu-i dăm un dram de dreptate. Dincolo de haine frumos colorate, dincolo de socializare impusă, dincolo de tendinţe de consum şi mode trecătoare, e un viitor în joc.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro