Avertismentul primit de România de la puternicul grup austriac Erste, proprietarul celei mai mari bănci de pe piaţa locală
Taxa pe activele financiare ale băncilor s-ar putea să fie luată în calcul de către Guvern drept venit pentru bugetul de stat, dar nu în mod transparent, arată o analiză BCR făcută pentru Erste. În plus, deficitul bugetar ţintit s-ar putea să fie de 3%, nu de 2,55%, aşa cum se susţine oficial.
„Suntem sceptici cu privire la prevederile bugetului de stat privind taxa bancară şi sectorul privat de pensii şi credem că o prognoză prea optimistă privind o creştere a veniturilor fiscale cu 7,5 miliarde de lei în 2019 ar putea ascunde veniturile din taxa bancară, cel puţin în primul trimestru al anului 2019, şi o schimbare profundă a industriei private de pensii”, notează Eugen Sinca, economist în cadrul BCR. Acesta a făcut observaţiile într-o analiză privind proiectul de buget al României pentru 2019, analiză publicată de Erste Research Group. Grupul austriac Erste a devenit proprietarul unic al BCR din a doua jumătate a anului trecut.
Taxa pe activele financiare ale băncilor este de 0,1-0,5% pentru un ROBOR mediu trimestrial de 2-4%, de la începutul acestui an, conform OUG nr. 114/2018. Normele de aplicare ale acestui act normativ nu au fost emise, astfel că rămâne neclar, cum va fi calculată această taxă.
„Nu este clar dacă Guvernul consideră că mediile ROBOR la 3 luni şi la 6 luni ar putea să scadă sub 2% sau ar putea fi modificate prevederile ordonanţei de urgenţă care a introdus taxa bancară în luna decembrie a anului trecut”, mai scrie în nota de analiză a BCR, semnată de Eugen Sinca.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro