Ucraina se pregăteşte pentru atacurile de Ziua Independenţei la împlinirea a şase luni de război
Ucrainenii marchează miercuri 31 de ani de când s-au eliberat de Uniunea Sovietică, în ceea ce va fi cu siguranţă o zi de sfidare a războiului de şase luni al Kremlinului pentru a supune din nou ţara, relatează Reuters.
Ziua Independenţei Ucrainei cade la aniversarea a şase luni de la invazia Rusiei din 24 februarie şi va fi marcată sub ameninţarea atacurilor de pe uscat, din aer şi de pe mare. Adunările publice sunt interzise în capitala Kiev.
În semn de sfidare, guvernul a aşezat în centrul Kievului carcasele tancurilor şi vehiculelor blindate ruseşti arse.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat marţi cu privire la posibilitatea unor „provocări ruseşti respingătoare”, iar autorităţile au îndemnat populaţia să ia în serios avertismentele de raid aerian.
„Luptăm împotriva celei mai teribile ameninţări la adresa statalităţii noastre şi, de asemenea, într-un moment în care am atins cel mai mare nivel de unitate naţională”, a declarat Zelenski.
Tot marţi, el le-a spus reprezentanţilor a aproximativ 60 de state şi organizaţii internaţionale care au participat la un summit virtual privind Crimeea că Kievul va alunga forţele ruseşti din peninsulă prin orice mijloace necesare, fără a se consulta în prealabil cu alte ţări.
Războiul a ucis mii de civili, a forţat peste o treime din cei 41 de milioane de locuitori ai Ucrainei să îşi părăsească locuinţele, a lăsat oraşele în ruine şi a zguduit pieţele globale. Este în mare parte în impas, fără nicio perspectivă imediată de negocieri de pace.
Pe lângă Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, Rusia şi-a extins controlul asupra unor zone din sud, inclusiv pe coastele Mării Negre şi ale Mării Azov, precum şi asupra unor bucăţi din estul regiunii Donbas, care cuprinde provinciile Luhansk şi Doneţk.
Forţele armate ucrainene au declarat că aproape 9.000 de militari au fost ucişi în război până în prezent.
Rusia nu şi-a făcut publice pierderile, dar serviciile de informaţii americane estimează 15.000 de morţi în ceea ce Moscova numeşte o „operaţiune militară special” de „denazificare” a Ucrainei. Kievul spune că invazia este un act neprovocat de agresiune imperială.
Ucraina s-a desprins de Uniunea Sovietică în august 1991, iar o majoritate covârşitoare a ucrainenilor a votat la referendum pentru declararea independenţei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană