Paradisul cu apa calda - cum a inflorit turismul de spa intr-o comunitate rurala est-germana

Postat la 22 septembrie 2010 436 afişări

Burg, 2010: fosta destinatie de vacanta a sindicatelor est-germane s-a transformat intr-un centru turistic modern, care exploateaza bogatia apelor termale din zona si linistea rurala specifica oferita de acest loc salbatic.

La cam 88 de kilometri sud-est de Berlin ti se dezvaluie peisajul linistit al Brandenburgului: o impletitura de paduri si campuri de in. Ca si alte zone din Germania rurala, satele din acest land estic apar la fiecare cativa kilometri. Dar aici exista barci late specifice care plutesc in mici porturi de rau. Drumurile de tara, marcate cu copaci inalti, isi fac loc printre plantatiile de castraveti si printre mlastini.

Aceasta este Spreewald, o regiune aproape de granita cu Polonia, unde raul Spree se transforma intr-o delta interioara, cu kilometri de paraie putin adanci care curg de peste tot. In 1991, UNESCO a clasat cele 42.500 de hectare din Spreewald ca rezervatie de biosfera protejata, asigurand pastrarea padurilor, a vietii salbatice, a canalurilor care au facut-o de mult timp o atractie populara in randul turistilor germani.

Dar se pare ca una dintre cele mai mari comori din Spreewald se afla inca dedesubt: un izvor fierbinte descoperit in urma cu peste zece ani se afla la 1.350 de metri sub pamant, unde se afla minerale si saruri la niveluri similare celor din Marea Moarta. Cand izvorul a fost deschis pentru public in 2005, landul Brandenburg a declarat Burgul - o comunitate rurala rasfirata de 4.500 de oameni unde au fost descoperite apele - drept "kurort", adica o destinatie de spa certificata.

De atunci, cazarile peste noapte au crescut in Burg cu 40%, potrivit autoritatilor municipale, iar orasul atrage mai multi vizitatori decat oricare alt loc din Brandenburg, cu exceptia Potsdamului. Ei sunt asteptati de noi hoteluri si pensiuni - dintre care unele ofera si tratamente spa - pe langa popasurile care acum stau deschise tot anul, nu doar in lunile calde. Un drum care a fost redenumit "kurortroute" (drumul spa) serpuieste printre fostele ferme ale comunitatii si pe podurile de peste canale; o pista de biciclete este disponibila pe aproape acelasi traseu pentru vizitatorii care vor sa imbine tratamentele spa cu activitatea fizica. Iar portul public pentru barci (kahns) din Burg a fost modernizat si infrumusetat.

La baza transformarii Burgului ca destinatie de spa este Spreewaldtherme, ale carei piscine sunt alimentate din izvorul fierbinte. Complexul si-a deschis portile in urma cu cinci ani, consfintind Burg ca destinatie de spa. Intr-o cladire moderna ascunsa in padure, noua piscine cu apa termala intre 18 si 37 de grade Celsius se intind pe 775 de metri patrati, cu diverse grade de continut mineral si salin. Oaspetii misuna prin vasta zona de sauna in papuci de casa si halate, mergand spre sesiunile de sauna cu infuzii cu aburi si plante locale. Tratamentele cuprind masaje cu ulei de seminte de in si impachetari cu alge din Spreewald.

Stefan Kannewischer, elvetianul investitor si operator al Spreewaldtherme, trece cu privirea peste peisajul care se intinde dincolo de apele care-i alimenteaza spa-ul. Kannewischer, a carui afacere de familie a eclipsat resorturile similare din Baden-Baden sau Bad Kissingen, isi aminteste prima sa vizita aici. "Ma gandeam: ce-mi trebuie mie sa ma duc in orasul asta de langa granita poloneza? Dar cum am ajuns mi-am dat seama ca locul acesta e magic", povesteste el.

Cu acel prilej, Kannewischer a facut o plimbare pe canal intr-o barca. "De cum m-am urcat, pret de trei-patru ore am fost in alta lume."Burg aminteste de linistea care exista in Spreewald. Regiunea, unde locuieste o minoritate slava care se autointituleaza soraba si vorbesc un dialect cu acelasi nume, se axeaza in parte pe agricultura si pe exporturile de castraveciori subtiri si picanti, marca inregistrata, asezonati cu mustar, marar sau usturoi, si pe turism, care a inceput sa infloreasca la sfarsitul anilor 1880.

Vaslasii locali, care ii incanta pe vizitatori cu detalii istorice, ghideaza barcile - odinioara principalele mijloace de transport prin aceste locuri - prin canale putin adanci care misuna de vietuitoare. Libelulele aterizeaza pe nuferi, salciile plangatoare perie verdele apelor si totul devine dintr-odata foarte, foarte linistit.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/paradisul-cu-apa-calda-cum-a-inflorit-turismul-de-spa-intr-o-comunitate-rurala-est-germana-7287934
7287934
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.