Povestea antreprenorului care a lucrat cot la cot cu fondatorul KFC. Ce imperiu financiar a reuşit să clădească în urma acestei experienţe

Autor: Andra Stroe Postat la 26 februarie 2022 210 afişări

Activ în industria restaurantelor încă de la 12 ani, Rex David Thomas a avut oportunitatea de a-şi îmbogăţi experienţa în acest domeniu alături de însuşi binecunoscutul colonel Sanders, fondatorul KFC. Pe această bază el a construit, la rândul său, unul dintre cele mai MARI lanţuri de restaurante din lume: Wendy’s.

Rex David Thomas s-a născut pe 2 iulie 1932, în Atlantic City, New Jersey. La câteva luni, el a fost adoptat de Rex şi Auleva Thomas, fapt care l-a determinat, peste ani, să devină la rândul său avocat de adopţii. După moartea mamei, şi-a petrecut copilăria în Kalamazoo, aproape de Michigan, iar la vârsta de 12 ani a obţinut primul loc de muncă, într-un restaurant de lux din Knoxville, Tennessee, pe care l-a pierdut însă într-o dispută cu şeful său. La câteva decenii distanţă, restaurantul avea să afişeze la intrare un poster imens cu fotografia şi autograful lui Thomas, care a rămas acolo până la închiderea afacerii. În adolescenţă, după ce s-a angajat la Hobby House Restaurant, în Indiana, a decis să renunţe la şcoală şi să lucreze full-time, visând să poată deschide propriul restaurant. Thomas, care a absolvit liceul abia în 1993, la vârsta de 61 de ani, avea să declare că decizia de a abandona cursurile a fost cea mai mare greşeală a vieţii sale. La 18 ani s-a înrolat voluntar în armată şi, datorită experienţei în industria restaurantelor, a fost desemnat să se ocupe de mesele a peste 2.000 de soldaţi. Când a fost demobilizat, şi-a reluat jobul la Hobby House, unde avea să îl întâlnească, la mijlocul anilor ’50, pe colonelul Harland Sanders, care vizita restaurantul pentru a încerca să vândă una din francizele KFC. Iniţial, proprietarii afacerii, împreună cu Thomas, care ajunsese bucătar-şef, au respins oferta, dar la insistenţele lui Sanders au acceptat într-un final să investească în business, achiziţionând mai multe francize în următorii ani. În acest timp, antreprenorul, care devenise acţionar şi director regional, a lucrat alături de fondatorul KFC pentru a mări profitabilitatea şi popularitatea brandului. În 1968, el i-a vândut partea sa de acţiuni lui Sanders, pentru circa 1,5 milioane de dolari, iar la un an distanţă, pe 15 noiembrie 1969, a pornit propriul lanţ de restaurante, Wendy’s, numit astfel după porecla nepoatei sale, Melinda Lou. Această primă unitate a companiei a rămas funcţională până în 2007. În 1982, Thomas s-a retras din business, dar a continuat să ia parte la deciziile importante ale companiei. În acelaşi an, alături de mai mulţi antreprenori, a pus bazele unei şcoli independente – The Wellington School, în Ohio. Antreprenorul s-a căsătorit, la vârsta de 47 de ani, cu Lorraine, alături de care a avut trei fiice – Pam, Lori şi Molly, şi un fiu, Kenny. Thomas a murit în 2013, an în care compania ajunsese la o reţea de 6.000 de unităţi. Fiicele sale au continuat să opereze afacerile familiei.  În 2020, lanţul avea 6.828 de unităţi, mare parte dinte ele – aproape 6.500 – fiind operate în franciză. În acelaşi an, businessul a înregistrat venituri de 1,4 miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.