Vocabular de om de lume

Postat la 19 februarie 2013 267 afişări

Ca organizatori de evenimente gourmet şi nu numai, luăm contact cu oameni din domenii variate şi cu diferite niveluri de educaţie culinară. Învăţăm multe de la fiecare din ei şi sperăm că şi ei pleacă de la noi cu mai mult decât un stomac plin. Sperăm să capete respect şi curiozitate faţă de aspectul cultural asociat acesteia.

ADRIANA SOHODOLEANU



A lua masa este mai mult decât a îndeplini o funcţie fiziologică; înseamnă bucurie (convivialitatea însemna la origine relaţii călduroase între cei ce iau masa împreună), experimentare, învăţare, cunoaştere a celuilalt prin intermediul mâncării, unde celălalt poate însemna un restaurant sau în sens mai larg cultura naţiunii sau curentului căruia acesta îi aparţine.

Nu în ultimul rând a lua masa presupune etichetă şi necesită vocabular.

Într-o lume atât de dinamică precum cea în care trăim, poveştile îşi găsesc cu greu locul, dar a fi om de lume şi-a păstrat din fericire însemnătatea. Dacă nu ne găsim timp sau interes pentru a afla cine a inventat salata Caesar (indiciu - în niciun caz Iulius Cezar), vrem, trebuie şi ne străduim să fim la curent măcar cu ultimele noutăţi mondene în materie de restaurante şi bineînţeles, să stăpânim termenii de bază cu care să operăm stăpâni pe noi în orice situaţie. Aşadar, să trecem împreună prin câteva din cuvintele cheie ale mâncatului ca artă şi subiect de conversaţie.

ASAMBLAJ - amestecarea mai multor vinuri de aceeaşi calitate şi origine.

Amuse-bouche - un preparat în cantitate mică - cât să înghiţi de două ori - şi cu o prezentare deosebită pe care îl primeşti din partea casei în restaurante rafinate. Rolul lui este de a anunţa stilul bucătarului, modul în care acesta abordează gătitul şi bineînţeles, binedispune clientul, pregătindu-l pentru restul experienţei culinare.

Amuse-bouche diferă de aperitiv atât prin dimensiunea mult mai mică, cât mai ales prin faptul că nu este inclus în meniu. În funcţie de restaurant poate fi un bol cu măsline sau un shot de supă rece. Este un detaliu care face diferenţa între restaurante. Chef-ul vedetă Jean-Georges Vongerichten spune că un "amuse-bouche este cel mai bun mod în care un chef îşi poate exprima ideile mari în porţii mici".

BOCUSE PAUL - probabil cel mai cunoscut bucătar francez. Are 80 de ani, lucrează în Lyon şi a devenit cunoscut pentru calitatea restaurantelor sale din toată lumea şi abordarea inovativă. Este asociat cu Nouvelle Cuisine, termen despre care spune că a fost menţionat prima dată în 1969 pentru a descrie mâncarea preparată de el şi alţi bucătari cu prilejul primului zbor Concorde.

BALTHAZAR - butelie de vin cu o capacitate de 12 litri.

CUPAJ - vin obţinut prin amestecarea mai multor soiuri, de origine diferită.

CUVEE - poate desemna un volum de vin ales şi izolat pentru caracterul specific; un asamblaj de vinuri care compun o şampanie sau şampania însăşi.

DEGUSTATION - meniul de degustare oferă o mostră a măiestriei bucătarului şi face o prezentare completă a stilului restaurantului respectiv. Poate ajunge şi la peste 40 de preparate, în porţii mici care vin la un preţ fix - pe degustare. Este o şansă de a gusta preparate pe care în mod normal nu le-ai comanda fie datorită lipsei de interes, fie a preţului, fiind o experienţă recomandată de cunoscători.



ADRIANA SOHODOLEANU (CĂLĂTOR PASIONAT, GOURMET ÎN TRAINING ŞI ANTREPRENOR,PROPRIETAR AL BOUTIQUE-ULUI ONLINE DE CADOURI WWW.BISCUIT.RO )

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Cuvinete,
meniuri,
restaurante,
lux
/analize/comert/vocabular-de-om-de-lume-10572391
10572391
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.