Povestea omului care a revoluţionat industria bancară modială cu invenţiile lui şi a construit una dintre cele mai mari companii financiare din lume

Autor: Andra Stroe Postat la 24 iulie 2023 658 afişări

Povestea omului care a revoluţionat industria bancară modială cu invenţiile lui şi a construit una dintre cele mai mari companii financiare din lume

În 1818, într-o familie modestă, se năştea unul dintre antreprenorii care aveau să schimbe decisiv indus-tria bancară, de numele său fiind legate unele dintre cele mai mari businessuri de profil de pe glob. E vorba de William Fargo, fondatorul American Express şi al altor jucători mondiali de top din lumea bankingului.

Născut pe 20 mai 1818 în Pompey, New York, William Fargo nu a avut parte de o educaţie bogată, ci a mers la şcoală doar până la vârsta de 13 ani, când a renunţat la cursuri pentru a se angaja ca livrator, fiind nevoit să îşi sprijine familia. A lucrat apoi la un aprozar, iar după alţi trei ani a obţinut un job de funcţionar la o firmă privată de corespondenţă.

În 1843 s-a mutat în Buffalo, unde, doi ani mai târziu a lansat, alături de Henry Wells şi Daniel Dunning, compania Western Express. La doar un an distanţă, Wells şi-a vândut acţiunile lui William A. Livingston, care a devenit partener în business. În 1850 avea să ia naştere, prin unirea sub aceeaşi umbrelă a com-paniilor Wells & Company, Livingston, Fargo & Company şi Wells, Butterfield & Company, a luat naştere American Express Company, la succesul căreia o contribuţie importantă a avut-o şi experienţa în logistică a lui Fargo.

Sub conducerea sa, businessul şi-a extins operaţiunile de-a lungul întregii ţări, antreprenorul având şi iniţiativa lansării primului serviciu de transfer de bani din State, care a revoluţionat industria bancară.

În 1852, Wells şi Fargo au lansat un nou business, Wells Fargo & Co. Serviciile bancare pe care le ofereau, livrările expres şi transportul de bunuri de valoare, care au răspuns deopotrivă nevoilor oamenilor şi instituţiilor în timpul Goanei după Aur au consolidat, de asemenea, renumele brandului.

De-a lungul carierei, Fargo a ocupat şi funcţia de director al mai multor companii de transport şi a fost acţionar în mai multe companii de producţie. Antreprenorul a fost, de asemenea, implicat şi în viaţa politică, servind ca primar al oraşului Buffalo între anii 1862 şi 1866, chiar în perioada războiului civil din SUA.

Pe plan personal, a fost căsătorit cu Anna H. Williams, împreună cu care a avut opt copii. A murit în vara anului 1881, cârma companiei fiind preluată de fratele său.

American Express este astăzi una dintre cele mai mari companii din lume şi parte a indicelui Dow Jones, având venituri de peste 50 de miliarde de dolari anul trecut. La rândul său, Wells Fargo & Company deserveşte astăzi zeci de miliarde de clienţi şi venituri de peste 73 de miliarde de dolari, fiind considerată parte din Big Four Banks, alături de JPMorgan Chase, Bank of America şi Citigroup.   ■

Carte de vizită

William Fargo, cofondator, American Express

1. S-a născut pe 20 mai 1818 în Pompey, New York;

2. A renunţat la studii la 13 ani, când s-a angajat ca livrator pentru a-şi ajuta familia;

3. A avut apoi mai multe joburi, înainte de a deveni antreprenor;

4. În 1845 a lansat primul business, care la cinci ani distanţă a devenit parte a gigantului American Express;

5. În paralel cu numeroase alte iniţiative antreprenoriale, de-a lungul carierei s-a aflat la conducerea a mai multor companii de transport;

6. A fost implicat şi în viaţa politică, ca primar al oraşului Buffalo;

7. A fost căsătorit cu Anna H. Williams, împreună cu care a avut opt copii;

8. A murit în vara anului 1881, cârma companiei fiind preluată de fratele său.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.